Moszkva hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett repülőgépeket vezényelt Szíriába

Moszkva hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett repülőgépeket vezényelt Szíriába

Orosz repülőgépek haditengerészeti gyakorlatokban vesznek részt a Földközi-tenger keleti medencéjében, ahol a NATO hadihajói közelről figyelnek.

Orosz MIG-31K nagy hatótávolságú elfogó vadászgépek és TU-23M3 hadászati bombázók, “Kinzsal” hiperszonikus rakétákkal felszerelve, szálltak le a szíriai Hmeimim légi támaszponton, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium kedden. A repülőgépek egy Moszkva által megszervezett nagy méretű haditengerészeti gyakorlatban fognak rész venni a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Az Orosz Fegyveres Erők képviselői által közzétett felvételeken TU-22M3 hadászati bombázók láthatók leszálláskor, amelyek a “Kinzsal” rakétát hordozzák felfüggesztési pontjaikon.

A videó legalább egy MIG-31K vadászgépet mutat, amely a híres nagy hatótávolságú elfogóvadász átalakított változata, rajta légi indítású “Kinzsal” hiperszonikus rakétával. Habár a Hmeimin légi bázison lefotózott repülőgépen nem volt ilyen fegyver.

A repülőgépek több mint 1500 kilométeres távolságot tettek meg, hogy Oroszországban lévő bázisaikról Szíriába repüljenek. A katonai gépek csatlakozni fognak az Orosz Haditengerészet flottaközi harccsoportjához, amely a Földközi-tenger keleti részén hajt végre hadgyakorlatot, a meghatározott feladatai szerint, tette hozzá az Orosz Fegyveres Erők képviselője anélkül, hogy további részleteket elárult volna.

Hírdetés

A flottaközi harccsoportba 15 hadihajót osztottak be az orosz Csendes-óceáni Flotta, a Fekete-tengeri Flotta és az Északi Flotta állományából, amelyek már végrehajtottak felkutatási és megsemmisítési feladatokat a térségben, fejlesztve képességeiket a feltételezett ellenségre történő csapásmérés érdekében, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

A hadászati bombázók és elfogó vadászgépek érkezésével egyidőben Oroszország honvédelmi minisztere, Szergej Shojgu hadseregtábornok szintét Szíriába látogatott. A miniszter felkereste a Tartuszban lévő orosz haditengerészeti anyagi-technikai ellátópontot, valamint Damaszkuszban, a fővárosban találkozott Dr. Bashar Al-Assad elnökkel, a Szíriai Arab Köztársaság államfőjével.

Shojgu “megtekintette az Orosz Haditengerészet Földközi-tengeren végrehajtott gyakorlatait, amelyeket haditengerészeti kiképzési feladatok részeként teljesítettek a Világ Óceán hadműveleti szempontból nagyon fontos térségében, valamint orosz területhez közel eső vizeken” – áll a minisztérium sajtóközleményében.

Az orosz haditengerészeti gyakorlatokat láthatóan nagyon közelről figyeli több NATO-tagállam hadihajója, közöttük az amerikai USS Harry Truman repülőgép-hordozó, a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó, valamint az olasz Cavour hordozó. A NATO repülőgép-hordozói a saját maguk gyakorlatait végzik az egymáshoz tartozó repülőgép kötelékek indításával és fogadásával.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, RT.com

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »