Moszkva hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe a Romániába telepített rakétapajzs miatt

Moszkva hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe a Romániába telepített rakétapajzs miatt

Oroszország Tu-22M3-as típusú, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe, válaszul az amerikai rakétavédelmi eszközök romániai telepítésére – jelentette ki Viktor Bondarev, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának elnöke újságíróknak hétfőn Moszkvában.
A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Bondarev – aki korábban az orosz légierő parancsnoka volt – „komoly kihívásnak” nevezte a Romániában elhelyezett amerikai rakétavédelmi eszközöket. Ezek szerinte „alapvetően megváltoztatták az erőegyensúlyt a régióban” és közölte, hogy a rakétahordozó bombázókat a gvargyejszkojei légi bázison fogják állomásoztatni.

Hírdetés

Moszkva szerint a romániai rakétavédelmi rakéták indítóállásai Tomahawk típusú manőverező szárnyas repülőgépek kilövésére is alkalmasak. Ez Washington szerint csak a berendezések átprogramozása esetén lenne lehetséges.

Bondarev közölte, hogy a Krímbe telepített stratégiai bombázókat az elkövetkező években úgy fogják korszerűsíteni, hogy azok „Európa bármely pontján” képesek legyenek a légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek megsemmisítésére. Mint mondta, ezt a Tu-22m3-asok és az általa hordozott eszközök hatótávolsága lehetővé teszi.

Az Olt megyei Deveseluban 2016 májusában helyezték üzembe az amerikai Aegis Ashore rakétaelhárító rendszer szárazföldi egységét. Az orosz szenátor a Krím Ukrajnától való elcsatolásának ötödik évfordulóján nyilatkozott erről. Vlagyimir Putyin elnök a nap folyamán újabb látogatást tett a félszigeten.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »