Moszkva először büszkélkedett Cirkon-sortűzzel

Sikeres "sortüzet" hajtottak végre a Cirkon hiperszonikus rakétával péntek hajnalban – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a pénteki kormányülésen Moszkvában.

"Ez nagy esemény az ország számára és jelentős szakasza Oroszország biztonsága és védelmi képessége megerősítésének" – mondta az elnök a televízió által is közvetített tanácskozáson.

Orosz médiumok szerint Moszkva most jelentette be első ízben a Cirkon rakéta sorozatos indítását. A védelmi tárca egyelőre nem szolgált részletesebb információkkal.

A Cirkon rakéta első hivatalos indítását 2020 októberében hajtották végre. Több más kísérletet hajtottak végre azóta az orosz Sarkvidéken, többek között az Admiral Gorskov fregatt és egy lemerült tengeralattjáró fedélzetéről. A péntekit megelőzően december 16-án hajtottak végre kísérleti indítást ezzel a rakétával.

Hírdetés

A nyugati országokkal – elsősorban az Egyesült Államokkal – meglévő feszültségek közepette Oroszország több bejelentést is tett új – Putyin elnök által "legyőzhetetlennek" minősített – fegyverek kifejlesztéséről.

A mintegy 1000 kilométeres maximális hatótávolságú Cirkon rakétákat az orosz flotta hadihajóira és tengeralattjáróira telepítik majd.

A Mach 27 sebesség (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer/óra) elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus rakéták új nemzedékét 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »