Moszkva atomrobbanófej hordozására képes rakétákat telepített

Oroszország egy hadgyakorlat keretében atomrobbanófej hordozására is képes, korszerű Iszkander-M típusú rakétákat (NATO-kódja: SS-26 Stone) telepített a Lengyelországgal és Litvániával határos exklávéjába, Kalinyingrádba – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadsereg már nem egyszer telepített és a jövőben is telepíteni fog manővereihez Iszkander típusú operatív-hadászati rakétarendszert a Kalinyingrádi Területre – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Konasenkov rámutatott, hogy az Iszkander-M mobil rendszerű. A hadászati rakétaerők pedig egész évben áttelepítési gyakorlatokat tartanak Oroszország-szerte hatalmas távokat megtéve légi, tengeri, vagy szárazföldi úton, ez alól a Kalinyingrádi Terület sem kivétel – tette hozzá.

„Nem kellett sokáig várnunk”

Az amerikai hírszerzés egyik tisztségviselője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Oroszország politikai nyomásgyakorlásként mozgatta a ballisztikus rakétákat legnyugatibb területére, hogy ezzel kifejezze elégedetlenségét a NATO-val.

Az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az egyik rakétarendszert szándékosan olyan helyre vezényelték, hogy látható legyen amerikai kémműholdak számára. „Nem kellett sokáig várnunk, míg amerikai partnereink is megerősítették ezt leleplezési törekvéseikben” – tette hozzá.

Az orosz Iszkander-M típusú orosz rakétarendszer hadászati nukleáris rakétákat is képes célba juttatni, 50 és 500 kilométer közötti távolságban képes megsemmisíteni az ellenséges célpontot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »