Most vették észre? Annyira kártékony a Facebook, mint a dohányipar – hangzott el a szenátusi meghallgatáson Washingtonban

Most vették észre? Annyira kártékony a Facebook, mint a dohányipar – hangzott el a szenátusi meghallgatáson Washingtonban

„A Facebook termékei ártanak gyermekeinknek, megosztottságot szítanak, és gyengíti, demokráciánkat” – egyebek mellett ez is elhangzott az amerikai Szenátus meghallgatásán, melyen Mark Zuckerberg és vállalata állt a középpontban. Az ülésre azt követően került sor, hogy a The Wall Street Journal cikksorozatban leplezte le a vállalat etikátlan gyakorlatát, szerintük szándékosan a "gyűlöletbeszéd terjedését" segítik algoritmusaikkal. Zuckerberg egyébként nem jelent meg a meghallgatáson, elmondta viszont tanúvallomását az a korábbi Facebook-alkalmazott, aki érzékeny belső dokumentumokkal búcsúzott a cégtől.

"Ez Mark Zuckerberg új stratégiája: nincs bocsánatkérés, nincs beismerés. Szerinte nincs itt semmi látnivaló" – mondta Richard Blumenthal demokrata szenátor az amerikai képviselőház kedden tartott meghallgatásán. A Szenátus fiatalkorúak védelmével kapcsolatban tartott ülésén a Facebook került a középpontba, tanúként jelent meg ugyanis Frances Haugen, a vállalatnál 2019 és 2021 között dolgozó termékmenedzser, illetve az álhírek kezeléséért felelős csapat munkatársa.

A kedden tartott meghallgatásra azt követően került sor, hogy a The Wall Street Journal korábban cikksorozatban tárta fel a vállalatban követett etikátlan eljárásokat. Egyebek mellett cáfolták a Facebook nyilvánosság előtt vallott gyakorlatát, mely szerint a vállalat folyamatosan szűri a "kártékony gyűlöletbeszédet".

A The Wall Street journal vállalati dokumentumokra hivatkozva azt állította cikkeiben, hogy ezzel szemben a Facebook algoritmusai éppen a "gyűlölködő" tartalmakat részesíti előnyben, mindezt a mérhetetlen profitéhség érdekében.

A szeptemberben indult cikksorozat mögött Haugan állt, ő adta át a WSJ szerkesztőségének a Facebook eljárásait leleplező belsős anyagokat is.

Míg a szivárogtató megjelent a meghallgatáson, a vádlottak padja üresen maradt. Ezt nem is hagyták szó nélkül a bizottság szenátorai, Blumenthal például kiemelte:

Zuckerberg úr, ahelyett, hogy a Szenátus meghallgatásán adna magyarázatot az áldozatoknak, a szülőknek, inkább elutazott vitorlázni.

Hírdetés

A szenátor ezzel kapcsolatban elmondta, rengeteg gyerek szenved a közösségi média ártalmai miatt, sokan az öngyilkosságba menekülnek a digitális térben őket ért zaklatások elől. Blumenthal a dohányiparhoz hasonlította a függőséget okozó, komoly károkat okozó közösségi médiát.

Nem kímélte a nagyvállalatot az egykori munkatárs, Haugan sem. Meghallgatásán elmondta, éppen a gyermekeket ért bántalmak miatt döntött az anyagok kiszivárogtatása mellett.

Szerinte a Facebook következetesen félrevezeti a közvéleményt a mesterséges intelligenciájának fejlettségéről, márpedig ez a technológia a "megosztó, szélsőséges gyűlöletbeszéd" terjedését támogatja.

"Mark Zuckerberg birtokolja a vállalat részvényeinek 55 százalékát. Ezért aztán senkinek nem tartozik felelősséggel, csak saját magának" – szögezte le a meghallgatás során Haugen.

Bár Zuckerberg nem ment el a meghallgatásra, a Facebook nem hagyta szó nélkül a történteket. A vállalat sajtófőnöke, Andy Stone a Twitteren szóvá tette, hogy Haugan úgy nyilatkozik bizonyos kérdésekben, hogy soha nem dolgozott ezen a Facebooknál ezeken a területeken.

"A tanú nem foglalkozott gyermekvédelemmel, az Instagrammal, ahogyan nem is kutatta ezeket a területeket. Ezáltal nincs közvetlen ismerete róluk" – fogalmazott a Facebook sajtófőnöke.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »