Most vagy soha! a moziban, Einstein-film a Netflixen (Mozimánia)

Most vagy soha! a moziban, Einstein-film a Netflixen (Mozimánia)

Most vagy soha! Történelmi kalandfilm 2024, 2 óra 15 perc. Szereplők: Berettyán Nándor (Petőfi Sándor), Mosolygó Sára (Szendrey Júlia), Horváth Lajos Ottó (Farkas), Koltai-Nagy Balázs (Jókai Mór), Szerednyey Béla (Landerer); Kreatív producer: Rákay Philip, Szente Vajk; Zene: Gulya Róbert; Rendezte: Lóth Balázs

A márciusi ifjak történetének és a forradalom nagyszabású mozifilmes feldolgozása. Szente Vajk, az egyik forgatókönyvíró szerint a filmben a valós eseményeket vegyítik a fikcióval, de úgy, hogy az nem befolyásolja az eredeti történelmi események menetét. Amikor 1848. március 15-én a lánglelkű költő, Petőfi Sándor költeményével, a Nemzeti dallal kirobbantja a magyar forradalmat, az osztrák elnyomók egy titkos ügynököt bíznak meg a feladattal, hogy állítsa meg a felkelést. Ez minden idők legdrágább magyar filmje: a Nemzeti Filmintézet 4,7 milliárd forintos állami támogatást ítélt neki oda. A magyarországi bemutatóval egy időben láthatja a filmet az erdélyi közönség is.

 

Vaskarom (The Iron Claw)

A texasi Fritz Von Erich több világbajnoki címmel rendelkezett, és forradalmasította az amerikai pankráció világát. Kemény kézzel vezette a családot is: megszállottan dolgozott azon, hogy a fiai átvegyék majd tőle a birodalmat. Kevint (Zac Efron), Kerryt (Jeremy Allen White), Davidet (Harris Dickinson) és Mike-ot (Stanley Simons) egyaránt abban a szellemben nevelte, hogy ha ők lesznek a legerősebbek, legkeményebbek, akkor semmi sem árthat nekik. De vajon elég ahhoz a ringbeli győzelem, hogy a fiúk megtörjék a családot sújtó átkot?

 

Hírdetés

Club Zero

Egy nyers és nagyon is aktuális thriller a tekintély pusztító erejéről és annak mágneses kihatásáról a törékeny tinédzserkorban. Miss Novak (Mia Wasikowska) egy neves bentlakásos iskolába érkezik, hogy megmutassa a diákoknak a legújabb étkezési trendeket. Megtanítja őket arra, hogyan étkezzenek tudatosan – kevesebbet és jobban. Az új, „fenntartható” életmóddal megszabadítja őket mindentől, amiben eddig hittek. Novak kisasszony és a diákcsoport között hamarosan veszélyesen erős kötelék alakul ki. Mielőtt a többi tanár és az elfoglalt szülők észrevennék, mi történik, a helyzet kicsúszik az irányítás alól.

 

Einstein és a bomba

Az Einstein és a bomba című dokudráma február közepén debütált a piacvezető streamingszolgáltató Netflix kínálatában és máris a magyar nézők új kedvencévé lépett elő. Az Anthony Philipson által rendezett film mesterien ötvözi az archív felvételeket és a dramatizált (játékfilmes) jeleneteket, mindeközben pedig kirajzolja egy nagy formátumú tudós portréját, továbbá azt a dilemmát, amivel Christopher Nolan Oppenheimerében is találkozhattunk. Az archív felvételek és a színészi játék ötvözésével a dokumentumfilm-sorozat a zseniális tudós, Einstein életének kulcsfontosságú pillanatait tárja fel, és bemutatja, hogy munkássága hogyan változtatta meg a történelem menetét. Minden, amit a filmbéli Ein­stein mond, az általa kiejtett vagy írt szavakból származik. A dokumentumfilm részletezi Albert Einstein kapcsolatát Adolf Hitlerrel, szökését a náci Németországból, megérkezését az Egyesült Államokba, ahol megpróbálja meggyőzni Roosevelt elnököt, hogy indítson el egy amerikai nukleáris programot: Ein­stein ugyanis attól tartott (és okkal), hogy Németország atombombát fejleszt. Az Einstein és a bomba minden dokumentumot felhasznált, ami a világhírű német fizikus életéből fennmaradt: feljegyzett szavait, jegyzeteit, leveleket és mindent, ami az atomenergiával és az atombombával kapcsolatos.

Dancs Árpád


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »