Most szivárogtatták ki azt a 2015-ös feljegyzést, amely egyértelművé tette: semmi akadálya nem lett volna a német határok lezárásának

Most szivárogtatták ki azt a 2015-ös feljegyzést, amely egyértelművé tette: semmi akadálya nem lett volna a német határok lezárásának

Nem lett volna semmilyen jogi akadálya a német határok lezárásának – erről szól egy titkos német belügyminisztériumi dokumentum, ami 2015 őszén született, és amit most a Welt am Sonntag közölt.

A dokumentum azt vizsgálta meg, milyen jogi lehetőségek vannak a Németország felé áramló migránstömegek ügyének rendezésére. A dokumentum címe ez volt: „A menedékkérők német határról való visszafordításának lehetősége”. Eszerint nem volt jogi akadálya a német határok lezárásának.

A feljegyzést persze nem lehetett nyilvánosságra hozni.

A Merkel-kormányzat döntése végül a határok megnyitása és a betolakodók tömeges befogadása lett.

Hírdetés

A dokumentum nyilvánosságra kerülése után most Christian Lindner, a liberális Szabad Demokraták (FDP) elnöke a 2015-ben történtek teljes körű feldolgozását és nyilvánosságra hozatalát követeli. Szerinte egy Németország számára központi kérdésről titokban, homályban vitatkoztak és döntöttek. Éppen ezért kell most a nyilvánosság előtt, parlamenti keretek között vitázni – mondja Lindner, aki parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli.

Oskar Lafontaine, a radikális baloldali Linke vezető politikusa is nyilvános és átlátható döntéshozatalt szorgalmaz.

Ugyanakkor a Merkellel kormányzó szocdemek (SPD) részéről Boris Pistorius, Alsó-Szászország belügyminisztere elutasítja a vizsgálóbizottságot: „Nem értem, mire lenne ez jó” – mondja Pistorius. „A szövetségi kormányzat hozott egy politikai döntést. Senkinek nem használ, ha ezt még egyszer fel akarják dolgozni” – tette hozzá a szocdem politikus, aki szerint a pártoknak inkább a „migrációs békén kellene dolgozniuk”.

A CDU részéről Wolfgang Bosbach arról beszélt: a 2015. őszi határnyitásról szóló döntés nem jogi ügy volt, hanem politikai akaratból született. Bosbach annyit tett hozzá: most már mielőbb vissza kellene térni a 2015 szeptembere előtti jogi gyakorlathoz.

(WS – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »