Most őszintén: ki a büdös francot érdekel az uniós versenyjog

Csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet. A kormányzatot meglepték a brüsszeli kifogások, hiszen a csokkal összefüggésben az unió nem fogalmazott meg hasonló észrevételeket. A magyar állam ösztönözné a gyermekvállalást, az unió viszont keresztbe tenne az elképzelésnek.

Július elsejétől lehet igényelni a babaváró támogatást, amely a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál tízmillió forintos hitel formájában, ha pedig két vagy három gyereket vállalnak, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni.

Most azonban vitás kérdéssé vált a kormány babaváró támogatási programja, mivel a konstrukciót a Magyar Nemzet információja szerint az Európai Bizottság (EB) alkalmasnak tartja a versenyjog megsértésére. Az EB problémásnak véli a százszázalékos állami támogatási szintet, illetve annak is felmerült a lehetősége, hogy egyes pénzpiaci szereplők versenyelőnyhöz jutnak azáltal, hogy részt vesznek a programban.

Hírdetés

A problémáról a Magyar Bankszövetség is tárgyal a Pénzügyminisztériummal. A szervezet attól tart, hogy kedvezőtlen elbírálás esetén a bankoknak vissza kellene fizetniük az állami támogatást, ez az eshetőség pedig eltántoríthatja a hitelintézeteket a programban való részvételtől.

A magyar állam azzal érvel, hogy a felvetett problémák nem léteznek. Egyrészt a bank lefelé eltérhet a maximális kamattól, vagyis van tér a versenyre, továbbá senki nem jut versenyelőnyhöz, mivel a programban való részvétel minden piaci szereplőnek adott lehetőség.

Az EB főként azt kívánja elérni, hogy a kamattámogatás és a kezességvállalás is álljon meg nyolcvan százaléknál, így biztosítva teret a versenynek. Emellett a testület azt is felvetette, hogy a támogatást ne a bankok, hanem egy állami szerv intézze. Előbbi a konstrukció teljes átalakítását igényelné, így a program jelen formájában nem lenne megvalósítható. Utóbbit a kormány azért nem akarja, mert inkább a bankok saját tőkéjéből való hitelezést preferálja, semmint hogy az államháztartás terhére fizesse ki a támogatásokat.

Értesüléseink szerint a kormányzatot – amely folyamatosan tárgyal az unióval – meglepte a brüsszeli ellenkezés, mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt ilyen probléma, holott mind a kettőt a bankrendszeren keresztül folyósítják. Úgy tudjuk, a kormány véleménye szerint az ellenkezés kifejezetten a gyermekvállalást támogató programnak szól, és nem a konkrét konstrukciónak.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »