Most mozdulhatnak meg egymásért a magyarok, szinte az összes párt beállt mögéjük

Most mozdulhatnak meg egymásért a magyarok, szinte az összes párt beállt mögéjük

A Jobbik a pártokon átívelő összefogás fontosságát hangsúlyozza annak érdekében, hogy sikeressé váljon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyföldi magyarságot is támogató európai polgári kezdeményezése – mondta Balczó Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az SZNT célja, hogy az Európai Unió kezelje különös figyelemmel azokat a régiókat, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, illetve nyelvi sajátosságaiban eltérnek az őket körülvevő területektől, mindez pedig kiemelkedő segítséget jelenthet a székelyföldi magyarság megmaradásában, kulturális identitása megőrzésében.

A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét országból összesen egymillió ajánlást kell összegyűjteni a tizenegy hét múlva esedékes határidőig, a hitelesített támogatók száma pedig jelenleg több mint 124 ezer – ismertette. Ez a szám ugyan még mindig messze van a céltól, ugyanakkor láthatóan aktivizálták magukat az aláírók, hiszen február elején még arról írtunk, hogy Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja szerint mindössze 60 ezer aláírás gyűlt össze.

Ez azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott a támogatók száma, és több mint hatvanezren írták alá az ívet. Aki csak most tenné meg, az ide kattintva érheti el.

Hírdetés

Balczó Zoltán örömtelinek nevezte, hogy ebben a kérdésben pártokon átívelő összefogás mutatkozik, a kormánypártok és a Jobbik mellett ugyanis az LMP és az MSZP képviselői is előterjesztőkként támogatják a parlament előtt fekvő határozati javaslatot, amely kiáll a nemzeti régiók védelmére vonatkozó kezdeményezés mellett.

A politikus Trianon századik évfordulóját is megemlítve azt mondta,

nem hagyhatjuk cserben a Székely Nemzeti Tanácsot és Székelyföld lakosságát.

A Jobbik képviselője rámutatott ugyanakkor, a Párbeszéd és a DK képviselői nincsenek az előterjesztők között. Mindez azt jelenti, hogy a DK nem tudott változtatni korábbi politikáján és továbbra is „érzéketlen a határon túli magyarok sorskérdéseivel szemben” – mondta.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke tavaly nyáron még arról beszélt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nevű rendezvényen, hogy ha a szükségesnél is több aláírás gyűlne össze, akkor ez nyomatékosítaná, hogy a nemzeti régiók erőt képviselnek Európában. Akkor az RMDSZ 200 ezer aláírás begyűjtését vállalta magára, ennyi jelenleg összesen sincs meg.

A magyar Országgyűlés a jövő héten fog tárgyalni egy olyan határozati javaslatról, amely az európai polgári kezdeményezés támogatását fejezheti ki. Balczó Zoltán arra kérte politikustársait, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget az ügy támogatásának érdekében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »