Most már tényleg világos: ez nem Simicska- vagy Tiborcz-botrány, ez Orbán korrupciós ügye

Most már tényleg világos: ez nem Simicska- vagy Tiborcz-botrány, ez Orbán korrupciós  ügye

Az Elios-botrányban is kitüntetett helyen szereplő, Tiborcz István üzlettársaként és a nyertes tenderek egyik lezsírozójaként hírhedtté vált Hamar Endre nem hagyta magára a hathatós közreműködésével lecserélt világítótesteket. 

Cége, a Sistrade Kft nem kevesebb, mint hetven településen végzi a közvilágítás üzemeltetését és karbantartását.

Ezek között hat fideszes vezetésű megyeszékhely is van: Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg. De valahogy véletlenül a céggel szerződött le Felcsút és Alcsútdoboz is. Szintén a Sistrade-birodalom része az ország legszegényebb településeként ismert Tiszabő is, 

ahol a cég tavaly márciusban kezdte meg a szolgáltatást – majd áprilisban a felhalmozott tartozások miatt lekapcsolták az áramot az önkormányzatban.

A közvilágítás üzemeltetéséhez engedélyre van szükség, amelyet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) adhat ki. A szervezet létrehozása és működése

az Orbán-klán által megszállt magyar állam tankönyvi példája lehet majd egyszer, a NER utáni időkben.

A hivatalt 2013-ban a „rezsicsökkentés megvédésének” jelszavával hozták létre, majd a miniszterelnök gyorsan ki is nevezett az élére egy volt fideszes országgyűlési képviselőt, Dorkota Lajost. Azóta a magyar energiaárak magasabbak, mint az európai átlag, a kormány sorra privatizálja szektor kulcsfontosságú erőműveit – viszont sikerült 70 településre (összesen 113 ezer lámpatestre) engedélyt adni a Sistrade-nek.

Kiárusítja az energiaszektort a Fidesz, a választások után elszabadulhat a rezsi

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a rezsicsökkentést a kormány eddig is „politikai termékként” használta fel, ám most „talán Brüsszeli nyomásra” úgy tűnik, feladja ezt az irányvonalat. A jelek szerint Orbán Viktor többé nem tartja szükségesnek a stratégiai energetikai létesítmények nemzeti tulajdonban tartását

Hírdetés

Hamar Endre egyébként az Elios útját is egyengette a szűk tenderösvényen. A Tiborcz István cégét megbízó önkormányzatok jelentős részének a Sistrade írta meg azok az energetikai tanulmányokat, amelyek lényegében meghatározták a nem sokkal később kiírt közbeszerzések feltételeit. A történetet az teszi tökéletesen kerekké, hogy Hamar

2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt

Vagyis röviden: 

 – Orbán Viktor vejének üzlettársa meghatározta azokat a feltételeket, amelyek mentén Orbán Viktor veje az Orbán Viktor pártja által vezetett önkormányzatoknál a közvilágítás korszerűsítésére pályázott. 

 – Orbán Viktor veje hogy-hogy nem meg is nyerte ezeket a közbeszerzéseket. 

 – A tendereket egyengető üzlettárs megkapta a korszerűsített közvilágítások üzemeltetésének jogát. 

 – Ezekre az engedélyt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal Orbán Viktor által kinevezett elnöke adta meg – aki korábban az Orbán Viktor vezette párt parlamenti képviselője volt. 

Szóval a helyzet az, hogy nincs itt semmiféle „Elios-ügy”, meg „Tiborcz-botrány”: ez 13 milliárd forintunkba kerülő történet ugyanis nem az Elios, nem Simicska, és még csak nem is Tiborcz balhéja:

Ez Orbán Viktor korrupciós ügye. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »