Most már tényleg közeleg a végítélet: a Gyurcsány-párt aggódik a Karmelita kolostor freskói miatt

Most már tényleg közeleg a végítélet: a Gyurcsány-párt aggódik a Karmelita kolostor freskói miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborító barbárságnak tartja, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le, ezért kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) fordul az ügyben – közölte Gréczy Zsolt a DK országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: a „magyar kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztításáról”, vagy legalábbis „súlyos károkozásról” van szó, ugyanis kiderült, hogy a felújított Karmelita kolostorban fehér festékkel festettek le több mint 200 éves freskókat azért, hogy az épület puritán külsőt mutasson Orbán Viktor új munkakörülményeiről.

A képviselő szerint a török hódoltság és a Rákosi-korszak idején volt példa ehhez hasonló barbárságra. Gréczy Zsolt közölte: a történtek miatt kezdeményezte az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, emellett az UNESCO-t is tájékoztatja a „drámai fejleményről”.

Hírdetés

Az Index hétfőn írt arról, hogy a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese „áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak”. A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt közölte, hogy falképeket „az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott, egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.”

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy vélte: lehet, hogy tettek a freskókra valamilyen védőréteget, de a fehér festék majdani lebontása akkor is okozhat károkat.

A DK politikusa az ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a mostani demonstrációk nem hasonlítanak a 2006-os eseményekhez, mert soha nem volt ekkora tüntetéshullám magyar kormány ellen az elmúlt 30 évben, mint most.

Gréczy Zsoltot arról is kérdezték, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint az ellenzéki képviselőknek az MTVA székházból történő internetes közvetítései miatt felmerülhet a személyes adattal való visszaélés bűncselekménye. A DK képviselője válaszában a NAIH elnökét „fideszes pártkatonának” nevezte és úgy vélte: Péterfalvi Attilát minősíti, ha neki az a problémája, hogy a magyar televízió kamerája mellett, más is dokumentálta a tévészékházban a DK-s Varju László elleni súlyos atrocitásokat.

Szintén kérdésre válaszolva Gréczy Zsolt azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választásokra a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködést alakítsák ki.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »