Most már ordítaniuk kell

Most már ordítaniuk kell

Tegnap írtunk róla, hogy a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tüntetnek hétfőn este Budapesten a Városháza előtt, azonban 2 nap alatt annyian jelentkeztek be Facbookon a tüntetésre, hogy a szervezők kénytelenek voltak nagyobb helyszínre átvinni a demonstrációt.

Hétfő délután hat órára „Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért” címmel tüntetést szervez a Katona József Színház, hogy így tiltakozzon a kormány kulturális intézményeket érintő törvényjavaslata ellen. A tüntetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal.

Az Orbáni-politika elleni megmozdulásra pár nap alatt annyian jelentkeztek vissza, hogy a szervezők kénytelenek voltak egy nagyobb térre átvinni  a demonstrációt, így nem a városháza előtt, hanem a Madách téren lesz tüntetés. A kezdési időpont továbbra is december 9, hétfő 18 óra.

Mint írják, „A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.

Hírdetés

A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze.”

A rendezvény eddig ismert felszólalói:

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója
Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze
Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője
Farkas Franciska, színész, drámapedagógus
Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Fullajtár Andrea színésznő az ATV híradónknak elmondta: a tervezett törvénymódosítás minden ellenzéki vezetésű önkormányzatban működő intézményt és az összes független színházat érinti, ezért – mint mondta – most már ordítaniuk kell.

Elsöprő népharag: új helyre kellett tenni az Orbáni-politika elleni tüntetést, mert túl sok résztvevő jelentkezett


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »