Most majd a fiatalok is megtudják, milyen volt a helyzet szocializmus idején…

Most majd a fiatalok is megtudják, milyen volt a helyzet szocializmus idején…

Szerda, délután 3 óra. A gyógyszertárakban védőmaszk nem kapható, de Losoncon reggelente hosszú sorban álltak a Köztársaság téri gyógyszertár előtt az emberek, mert híre ment, hogy maszk érkezik. Az idősebbek folyamatosan ezen lamentáltak, hogy most a fiatalok megtudják, hogy milyen lehetett az élet a szocializmusban, amikor nem a boltból kifele jövet álltak sorban az emberek, hanem befele, abban a reményben, hogy hozzájuthatnak a hőn óhajtott hiánycikkhez…

Több gyógyszertárban is jelezték, hogy kifogyóban vannak a gyógyszernek nem minősülő készítmények és akadozik az ellátás, ami összefügghet a határokon feltorlódott kamionszállítmányokkal.

A védőmaszkok terén a kreativitás nem ismer határokat. A autófényező műhelyben használatos kétoldali, hatalmas filterekkel ellátott szörnytől kezdve a házi hímzett abroszból készített, vidéki tavaszt sugalmazó női maszkokon át a fociultrák által használt halálfejes maszkokig minden fellelhető az emberek arcán az utcán vagy a boltokban.

Az áruházak bejáratánál a biztonsági emberek felügyelik, hogy senki ne menjen be védőmaszk nélkül az épületbe.

A városok postahivatalai előtt rendőri felügyelet mellett rendezett sorokban állnak a szociális segélyre váró rászorulók.

Füleken a szolgálatban lévő önkormányzati közterület-fenntartók járják a várost és felügyelik a rendet, a városi rendőrség több kocsival is járőrözik (napközben is tanúja voltam, hogy felszólítottak kisebb csoportot a maszkok viselésére a közterületen).

Este kihalt a két város, csak az egyik benzinkútnál botlottam maszk nélkül „arcoskodó” fiatalokba, akik a helyi „Csaknorrisz” továbbképző tanfolyam növendékei lehettek…

A bevásárlóközpontok parkolói máskor ezekben az órákban még zsongnak a vásárlóktól és a kocsiktól, most szinte kihalt volt minden, páran igyekeztek megejteni a vásárlást bent.

Mivel a mai napon kezdődött a szociális segélyek kifizetése, kora délelőtt ez a célcsoport megszállta a boltokat és bepótolta az elmúlt napokban lezajlott pánikvásárlást, aminek az eredménye, hogy a legnagyobb központokban is kifogytak estére az egyes alapélelmiszerekből.

Hírdetés

Zárás előtt már elfogyott a liszt, a rizs, de ugyanúgy hiányoztak például a fertőtlenítőszerek is.

Normális körülmények között a Losonc–Fülek közötti 15 km-es szakaszon 100-200 autó is szembejön ebben az esti időszakban, most kevesebb, mint 10 autóval találkoztam.

A csendes kis palóc falvak még csendesebbek, mint a normális időkben. Minimális a mozgás, csak a mezőgazdasági gépek törik meg időnként a csendet, a tavaszi műtrágyaszórást végzik a gazdák a földeken.

A Losonci Munkaügyi Központ utasítására a közmunkaprogram is szünetel a településeken.
Sok helyen a helyi önkéntes lányok és asszonyok varrták a maszkokat az elmúlt napokban a lakosság részére, de a tegnapi nap folyamán már befutottak az első szállítmányok az úgynevezett sebészi maszkokból is, ezekről az interneten, a szociális hálók oldalain lehetett hírt kapni, illetve hangosbemondón hirdetik a lakosságnak. A kézbesítés szokatlan formája, hogy zacskókban a postaládákba csúsztatva, a kapufélfára akasztva juttatják el a polgármesterek, kerülve így a személyes kontaktust.

A rappi postahivatalban érdeklődésünkre azt a választ adták, hogy plusz 14 nappal meghosszabbították azoknak az ajánlott küldeményeknek az átvételi idejét, amelyek eddig, és ezután is 18 napos átvételi határidővel érkeztek a címzettekhez. Ez főleg a házi karanténban lévők számára fontos hír.

A Losonci járásban külön gondot okoz az egyes falvakban, hogy a tavaly csődbe ment CBA, illetve Kacska bolthálózat helyén még nem nyíltak újra a kisboltok, és ezért a helyi nyugdíjasok nem tudják helyben megejteni a napi vásárlásaikat, ezért például Kalondán, Panyidarócon, Vilkén a polgármesterek és segítőik végzik el a bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését ennek a veszélyeztetett társadalmi csoportnak.

Reggel 6 óra
A hajnali ködben a rárósi Madách-híd betonkaréján őrködő Nepomuki Szent János-szobor szomorúan nézi a kezében szorongatott keresztet. Látott már ő ki- és bevonuló ellenséget, de ilyen láthatatlan hadsereggel – amely valamilyen furcsa oknál fogva éppen a korona nevet kapta –, még neki sem volt dolga.

Ezeken a helyeken felváltva időszakos ellenőrzéseket tart a rendőrség és a vámőrség. Az első napokon akadt, aki megpróbálta megkerülni a törvényt, de látva a hatalom túlerejét, visszavonulót fújt.

Délelőtt 11 óra
A Sátorosbánya–Somoskőújfalu határátkelőhelyen elméletileg megindulhatott reggel 6 órától azon személyek átkelése mindkét irányban, akik a másik országban vannak alkalmazotti viszonyban a határsávtól 30 km-es távolságon belül, viszont gyakorlatilag nem.

Legközelebb a szentkirályi, illetve az ipolysági átkelők vannak nyitva, mindkettő 100-100 km-re Somoskőújfalutól.

A régióban viszonylag nyugodt a helyzet, a mobilra letöltött, vírusfertőzötteket követő alkalmazás szerint a régió egyenlőre negatív, azaz nincs vírusfertőzött a járásban, de lehet, hogy mire ez a helyzetjelentés napvilágot lát, az első fertőzött is megjelenik.
Adja Isten, hogy ne így legyen.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »