Most kiderülhet, mennyire mérgező Juncker vizelete

Most kiderülhet, mennyire mérgező Juncker vizelete

Vajon Jean-Claude Juncker tanul a saját kárából? Vagy az Európai Bizottság elnöke máshonnan szerzi be a mindennapi betevőjét, mint az európai polgárok többsége?

Nem mindennapi lehetőség előtt áll Jean-Claude Juncker, illetőleg Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke, valamint Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos, és Phil Hogan mezőgazdaságért felelős biztos, ugyanis néhány Európa parlamenti képviselő úgy döntött, esélyt biztosít számukra, hogy kiderüljön, mennyi növényvédő-szer származék van jelen a vizeletükben.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) szerint a glifozát nem tekinthető rákkeltőnek, míg az EP környezetvédelemért, közegészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős bizottsága (ENVI) pedig arra szólította fel a Bizottságot, hogy módosítson korábbi álláspontján, és ne hosszabbítsa meg a glifozát júniusban lejáró engedélyét további 15 évvel.

Az ellenzők számos tudományos vizsgálattal támasztották alá, hogy miért is lenne a szó szoros értelmében életbevágó a glifozát alkalmazásának mellőzése; 18 EU-tagállam állampolgárainak vizeletében mutatták már ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „vélhetően rákkeltő” glifozát hatóanyagát, de például az Egyesült Királyság péksüteményeinek a 60 százalékában, illetve a 14 legkeresettebb német sörben is észlelték a növényvédő-szer jelenlétét.

Az EP-képviselők egyébként a Bizottság vezetőinek a személyi jogaira is vigyáznak. A Junckerék számára fenntartott kémcsöveken ugyanis nem kell feltüntetni a neveket, a laboratóriumban így nem tudják, hogy az azonosítószám mögött melyik politikus rejtőzik. (A vizsgálatnak egyébként 150 EP-képviselő is aláveti magát).

Hírdetés

Az Európai Parlament szerdán szavazhat arról az ajánlásról, melyben felszólítja a Bizottságot, hogy ne támogassa a multinacionális vegyipari cégek érdekeit (a glifozát tartalmú növényvédő-szerek fontos részét képezik a Monsanto GMO-portfóliójának).

Hazánk állandó képviselete március elején az engedély meghosszabbítása mellett foglalt állást, míg a Földművelésügyi Minisztérium lapunknak megküldött válaszából világossá vált, hogy számukra az EFSA véleménye a mérvadó.

Ennél cinikusabban fogalmazott a földvásárlást útnak indító Nemzeti Agrárkamara:

az európai parlamenti képviselők erre a kérdésre vonatkozó döntésének megbízható, tudományos kutatáson kell alapulnia olyan civil szervezetek általi befolyás helyett, amelyeket nem az európai polgárok választottak meg.

Ezek szerint a Bizottság hatóságát, amely a forgóajtó-jelenség okán a multik fennhatósága alatt áll, az európai polgárok választották?!

Vajon Juncker vizeletében is kimutatható a glifozát, vagy az Európai Bizottság elnöke máshonnan szerzi be a mindennapi betevőjét, és csak nekünk jut a növényvédő-szeres élelmiszer-ipari termékekből?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »