Most ezek a szabályok vonatkoznak a külföldről Magyarországra érkezőkre

Most ezek a szabályok vonatkoznak a külföldről Magyarországra érkezőkre

Plusz pénzbe és időbe kerül, ha valaki most utazik külföldre, és haza akar jönni. A megérkezésekor ugyanis bizonyos esetekben a saját költségére és szervezésében kell koronavírus-teszteket készíttetnie, ha nem akar 14 napra hatósági karanténba vonulni.

A kormány zöld, sárga és piros színekkel jelölt kategóriákba sorolta az országokat, attól függően, hogy hol milyen tempóban terjed a koronavírus. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be még július 12-én.

“A zöld magáért beszél: ott a fertőzöttség mértéke alacsony, ezért a határátlépés kockázata vállalható. Ahol kevésbé súlyos a fertőzöttség mértéke ott sárga, ahol pedig súlyos, ott pedig piros jelzést használunk”- közölte a miniszter.

A sárga és piros besorolású államokból hazatérő magyaroknak augusztus elsejétől a saját költségükön és szervezésükben kell negatív koronavírus-tesztet, sőt adott esetben teszteket felmutatniuk, ha el akarják kerülni a 14 napos hatósági házi karantént.

A határon nem lehet tesztet csináltatni.

Ott a Nemzeti Népegészségügyi Hatóság szakemberei kikérdezik az érkezőket és megmérik a testhőmérsékletüket. Akik piros vagy sárga országból jöttek, és tünetmentesek, azok kapnak egy iratot a hatósági házi karantén elrendeléséről, és mellé egy piros cédulát. Ezt kell kitenniük az ajtajukra, miután hazaértek, szigorúan a lehető legrövidebb útvonalon.

Ha úgy döntenek, hogy van 14 napjuk a külföldi út otthoni meghosszabbítására, akkor nincs más dolguk, mint két hétig a lakásban maradni.

Ha viszont szeretnék megúszni a szobafogságot, akkor fel kell mutatniuk két darab, öt napnál nem régebbi, 48 órás időkülönbséggel elvégeztetett negatív PCR-tesztet.

Egyébként van még egy másik menekülési útvonal is, de az a legkevésbé kívánatos.

Akik egy angol vagy magyar nyelvű hivatalos okirattal igazolják, hogy a belépésük előtti hat hónapban átestek a betegségen, azok korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra,

Hírdetés

mert a jelenlegi ismereteink szerint még védettek és már nem fertőznek.

A többieknek viszont mentességet kell kérniük, és ez időbe, illetve pénzbe kerül. Az ügyintézés a lakóhelyük, a tartózkodási helyük vagy a szálláshelyük szerinti kormányhivatal kerületi vagy járási hivatalánál kezdődik egy 3000 forintos illeték megfizetésével. A kérelmet is ide kell beadni az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen egy családtag segítségével. A letesztelésüket is önállóan kell intézniük. Arra az időre a határon kapott dokumentummal felvértezve természetesen elhagyhatják a lakásukat, de tömegközlekedést nem használhatnak, és előre kell időpontot egyeztetniük.

A mintavétel több tízezer forintba kerül, de hogy pontosan mennyibe, az intézményenként változik,

elindulás előtt tehát érdemes körbetelefonálni. A teszteredményeket e-mailben vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nevű felületen kapják meg. Ha negatív lett, akkor csatolniuk kell egy elektronikus levélhez, amit elküldenek a kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályának. A piros besorolású országokból érkezők addig maradnak karanténban, amíg nem tudnak így felmutatni két negatív eredményt. A sárga jelzésű államokból beutazóknak is két tesztet kell csináltatniuk, de ha az első negatív, akkor már kimehetnek az utcára.

Fontos, hogy a gyerekeket is tesztelni kell, nemcsak a 18 éven felülieket, és ezek a szabályok a magyarokra vonatkoznak.

“Külföldiek esetén a sárga országnál a szabályok megegyeznek, vörös országból való belépésre viszont nincs lehetőség” – ismertette korábban Gulyás Gergely.

Végezetül néhány hasznos elérhetőség azoknak, akik gyorsan szeretnék magukat átverekedni a a mentességi kérelem és tesztkészítés hivatali útvesztőjén.

  • Az országok besorolását a koronavírus.gov.hu,
  • a lakóhelyük szerinti népegészségügyi osztályt a jarasinfo.gov.hu,
  • a mintavételt végző intézmények listáját a www.nnk.gov.hu oldalon találják meg.

Ha kérdésük van, hívhatják a 06 80 277 455-ös és a 06 80 277 456-as telefonszámot, vagy írhatnak e-mailt a [email protected] címre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »