Most érdemes a bankban hagyni a megtakarításainkat?

Most érdemes a bankban hagyni a megtakarításainkat?

A banki betétek kamatlábai Szlovákiában a legmagasabbak amióta euróban fizetünk az országban, miközben nem csupán a jelzáloghitelek esetében kell magas plusz költségekkel számolnunk, ha hitelhez akarunk jutni.

Nyilvánvaló tény, hogy az Európai Központi Bank inflációcsökkentő törekvései már két éve drága hiteleket eredményeznek, ebből adódóan az ingatlanvásárláshoz használt jelzáloghitelek is jócskán megdrágultak. 

A szlovák lakáspiac is megérezte az inflációs hatásokat, a családoknak pedig hatalmas havi költségnövekedést jelentettek. A Fico-kormány ennek kapcsán lépett, és intézkedései nyomán januártól igényelhető a lakáshitelek emelt törlesztőrészletét kompenzáló támogatás.

Hírdetés

A támogatás működőképességét majd csak később lehet értékelni, de az biztos, hogy a fogyasztói hitelek szintjén ugyancsak jelentős volt a drágulás. Az elmúlt év végén közel 10 százalékos volt az átlagos kamatláb az ilyen termékeken, ami azt jelentette, hogy az EU-n belül csak az észtek, lettek és a görögök fizettek többet a banki fogyasztó hitelekért. Ezek azok a pénzügyi termékek, amelyből gyakorlatilag bármit vásárolhatunk, a szlovákiai ügyfelek pedig 1-5 év között fizetik vissza a kölcsönt. A tavalyi adatok az elmúlt hét év legmagasabb értékét mutatták.  

A másik oldalon a banki betétek esetében az euró bevezetés óta nem látott szinten, 3,5 százalékon vannak az éves kamatlábak, amely azt jelenti, hogy amennyiben idén jól teljesít a szlovák gazdaság, akkor akár az infláció értékénél is magasabb lehet a haszon ezzel a megoldással. Tegyük hozzá gyorsan, a piacon számos más befektetési forma sokkal magasabb éves megtérüléssel kecsegtet ebben az időszakban, igaz, a kockázati tényező is magasabb.

Az ország lakossága viszont egyre nagyobb kedvvel igyekszik aktívan kezelni pénzügyeit, amelyben néhány évvel ezelőtt még komoly lemaradások voltak.

A szakértők szerint ebben a koronavírus okozta járvány hatásai is megfigyelhetők, amikor sokan megtapasztalták, hogy akár egyik napról a másikra bevétel nélkül maradhatnak, így jobb gondolni a jövőre, még ha a megtakarítási lehetőségeik nem is ideálisak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »