Most éppen egy Krisztus-szobrot gyalázó, teherautót rongáló köcsögjogi aktivista és hívei miatt kell sírdogálni

Most éppen egy Krisztus-szobrot gyalázó, teherautót rongáló köcsögjogi aktivista és hívei miatt kell sírdogálni

Több tucat civilt és aktivistát tartóztattak le Varsóban, miután nem engedték, hogy a rendőrség elhajtson egy már letartóztatott társukkal – írja lengyelországi forrásait idézve a könnyeivel küszködő Mérce nyomán a szintén megilletődött hvg.hu.

Margot Szutowicz azért került összetűzésbe a hatóságokkal, mert nemrég szivárványos zászlóval borított be varsói szobrokat, köztük egy Jézust ábrázolót is. Ezért akár két év börtönt is kaphatott volna vallási szimbólum meggyalázásáért. Végül csak két napra rabosították, ám közben elítélték egy másik ügyben: többedmagával befestett és megrongált egy jobboldali szervezethez köthető teherautót. Ezért két hónapot kapott, ami miatt a Kampania Preciw Homofobii nevű civilszervezet tagjai álltak ki mellette egy szolidaritási akció keretében. Ennek végén a rendőrök letartóztatták és kocsiba ültették Szutowiczot, ám mintegy 40–50 demonstráló az autó elé állt, és nem hagyta elhajtani azt.

Az egyenruhások erősítést kértek, a kiérkező társaikkal együtt pedig mindenkit összegyűjtöttek és rabosítottak. Maciej Gdula lengyel képviselő szerint többükről nem tudni semmit, nem tudni, hol vannak, és ügyvédekkel sem kommunikálhatnak. (Legalábbis ezt állítják az értük aggódók, de a veszély valószínűleg annyira reális, mint imádottjuk két év börtöne volt… – a szerk.)

Hírdetés

Mindenkit feljelent felszólít az összeurópai Momentum

A Mandiner vette észre a Renew Europe Fb-oldalán a közleményüket:

Elítéljük a lengyel kormány LMBTQ-mozgalmakat kipécéző magatartását, és felszólítjuk, hogy azonnal bocsássa szabadon Margot-t, az aktivistát.

A Renew Europe felszólítja az Európai Parlament elnökét, az Európai Tanácsot, és a Bizottság elnökét, Von der Leyen asszonyt, hogy foglalkozzanak a lengyelországi LMBTQ-aktivisták ellen elkövetett erőszakos fellépéssel, ami további bizonyítékot szolgáltat számunkra azzal kapcsolatban, hogy a PiS-kormány nem tartja tiszteletben az EU állampolgárainak alapvető jogait.

Persze az eredetit is érdemes megnézni, már csak a külleme miatt is:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRenewEurope%2Fposts%2F10158125293440020&show_text=true&width=552&height=718&appId

(Kuruc.info – hvg.hu – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »