Most épp az a baja a WHO-nak, hogy a világ jobban sajnálja az ukránokat, mint a négereket

A világ nem egyenlően figyel a feketék és a fehérek szenvedéseire – jelentette ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, összehasonítva az ukrajnai és a más országokban dúló háborúkat.

"Természetesen nagyon fontos az Ukrajnának szentelt figyelem, mert ez (a háború) hatással van az egész világra, de ennek a figyelemnek még töredékét sem kapja meg Tigré (a súlyos blokád alá vont etióp tartomány, ahonnan a főigazgató származik), Jemen, Afganisztán, Szíria és a többiek" – mondta sajtótájékoztatóján Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató.

"Kertelés nélkül, becsületesen ki kell mondanom, hogy a világ nem kezeli egyformán az embereket. Egyesek egyenlőbbek, mint a többiek" – mondta Tedrosz, utalva George Orwell író híres mondatára.

Hosszasan elemezve a tigréi helyzetet, ahol a helyi hatóságok konfliktusban állnak a kormányerőkkel, a főigazgató elmondta: attól tart, hogy az addisz-abebai kormány által március 24-én meghirdetett humanitárius fegyverszünet csak diplomáciai manőver volt.

Hírdetés

Mint mondta, a térségbe 2000 teherautónyi segélyszállítmánynak kellett volna megérkeznie, de mindössze húsz érkezett, ami a szükségletek egy százaléka. A 2020 novemberében elkezdődött és Tigré tartományon is túlnyúló konfliktus már több ezer emberéletet követelt, milliókat sújt az éhínség, és a két tábor egymást vádolja atrocitások elkövetésével.

"Ami Etiópiában történik tragikus, embereket égetnek el elevenen pusztán etnikai hovatartozásuk miatt, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ezt a média komolyan veszi" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Hozzátette: "egyensúlyt kell teremtenünk. Minden életet komolyan kell vennünk, mert minden élet értékes".

Az etióp kormány vádja szerint a főigazgató arra használja fel a hivatalát, hogy a politikai nézeteit népszerűsítse Addisz-Abeba kárára, és továbbra is aktív tagja a Tigréi Népi Felszabadási Front (TPLF) nevű lázadószervezetnek. WHO-főigazgatói kinevezése előtt Tedrosz Etiópia külügyminisztere és egészségügyi minisztere volt, akkoriban a TPLF még az országot kormányzó koalíció vezető ereje volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »