Most eldől: 700 ezret kaphat minden nagykorú

Most eldől: 700 ezret kaphat minden nagykorú

A feltétel nélküli alapjövedelemről tartanak népszavazást Svájcban. Átszámítva 700 ezer forintnak megfelelő összeget kapna minden egyes nagykorú az alpesi országban egy sikeres referendum esetén. A juttatás adómentes lenne, az is megkapná, akinek fizetett munkája van. A politikai pártok és a svájci kormány sem támogatja a civil kezdeményezést.

A referendum kezdeményezői szerint a 21. században a munka annyira automatizálttá vált, hogy egyébként sem lenne lehetősége mindenkinek arra, hogy dolgozzon. Ugyanakkor azok, akik dolgoznak, a tervek szerint nem kapnának más juttatásokat az alapjövedelem mellé.

A referendumot egy civil csoport kezdeményezte. Szerintük az alapjövedelem bevezetése arra sarkallná az embereket, hogy olyan munkát végezzenek, amelyet tényleg szeretnének.

„Az emberek dolgozni akarnak, ahogy ami generációnk is. De sokszor látunk olyanokat, akiknek nincs szerencséjük a munkájukkal. Az emberek olyan munkát végeznek, amit igazából nem akarnak, nincs belső motivációjuk ahhoz a munkához. Szerintem az alapjövedelem segíthet újratervezni a gazdaságot és a munkaerőpiacot, méghozzá úgy, hogy többen végezhetnének olyat, amit akarnak” – mondta a Basic Income Switzerland szóvivője, Che Wagner.

„Folytatnám a tanulmányaimat. Start-up céget indítanék. Gondoskodnék beteg nagyapámról” – ilyen válaszokat adtak az emberek arra a kérdésre, mit csinálnák akkor, ha lenne feltétel nélküli alapjövedelmük.

Hírdetés

Az elképzelés szerint havonta, átszámítva 700 ezer forintot kapna minden nagykorú, de a gyerekek is 180 ezer forintnak megfelelő összeghez jutnának. Akinek a bére nem éri el a 2500 frankot, annak az állam egészítené ki. Aki meg többet keres, annak csak a 2500 frank után kellene adóznia. A kezdeményezők úgy számolnak, hogy 18 milliárd frankba, azaz 5 ezer milliárd forintba kerülne a rendszer bevezetése, ennek forrását a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával lehetne biztosítani, illetve úgy, hogy ki lehetne váltani a mostani szociális ellátások jelentős részét.

„2500 svájci frank havonta, ki fizetné? Nem a feltétel nélküli jövedelemre” – ez már az ellenkampány egyik hirdetése.

„Hatalmas összegről beszélünk, amely ahelyett, hogy ösztönözné a munkaképeseket a munkára és a gazdasági függetlenségük megteremtésére, arra biztatja az embereket, hogy ne csináljanak semmit. Szerintem ez ellentétes a közös értékeinkkel és a társadalmi kohézióval” – mutatott rá a svájci radikális liberális párt tagja, Nathalie Fontanet.

Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy az alapjövedelem ötletét csak a lakosság negyede támogatja. A kezdeményezést a szakszervezetek elutasítják.

„Még mindig harcolunk azért, hogy elérjük a kollektív szerződésekben a 4 ezer frankos minimálbért. … Ez a feltétel nélküli alapjövedelem a fizetés egy részét helyettesíti, ami azt jelenti, hogy az emberek kevesebbet fognak keresni. Ez a kis és közepes jövedelmeket érintené hátrányosan” – mondta az UNIA szakszervezet vezető testületi tagja, Veronique Polito.

Svájc Európa egyik leggazdagabb állama, a munkanélküliség 3 és fél százalék volt áprilisban. Felmérések szerint a lakosságnak csak 10 százaléka hagyná ott a munkát, ja tényleg lenne feltétel nélküli alapjövedelem. Erre azonban még kicsi az esély, az emberek kb. negyede támogatja a bevezetését. Az alpesi országban egyébként összesen 5 kérdésben kell vasárnap szavazniuk. a többi között a menekültügyi törvény módosításáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »