Most akkor van valós kormányváltó hangulat vagy nincs?

Most akkor van valós kormányváltó hangulat vagy nincs?

Van-e valóságos kormányváltó hangulat a polgárok körében, vagy csak így szeretné látni az ellenzék? A kérdésre Mráz Ágoston Sámuel válaszolt a Kossuth Rádió Vasárnapi újságjában.

„A jó kutatás a valóságot tükrözi, és a valóság a kormánypárti, nem a kutatás” – sommázta a műsorban Mráz Ágoston. A Nézőpont Csoport vezetője szerint a magyarok 30 százaléka kimondottan a Fidesszel szimpatizál, azonban a választáson résztvevők körében a kormánypártok még népszerűbbek: a biztos választók körében a Fidesz 43 százalékon áll.

Kevés vagy sok? Kétharmad!

A Nézőpont Intézet igazgatója szerint érdemes a 2014-es választás eredményeit közelebbről szemügyre venni. A Fidesz és a KDNP közös listája belföldön 43 százalékot kapott, a külhoni magyarok szavazataival együtt ez a szám 45-re nőtt, és mégis sikerült kétharmados többséget szerezni. A szakértő szerint ez azért van, mert a választási rendszer nem arányos, hanem a stabilitást és a kormányzó pártok egyértelmű felhatalmazását próbálja szolgálni.

Ez azt jelenti, hogy az egyéni választókerületekben dől el a harc: itt ugyanis ha 3 jelölt indul, az lesz a legfontosabb, hogy ki szerzi meg a legtöbb szavazatot, nem pedig az, hogy ki szerzi meg a szavazatok 50 százalékát.

„A mostani előrejelzések szerint a választókerületek túlnyomó többségét 2019-ben is kormánypárti jelöltek tudják majd megszerezni. A komolyan vehető közvéleménykutatások egyébként nagyon egy irányba mutatnak, mindössze 1-2 százalékpontos eltérést mutatnak. Mind egyértelműen a kormánypárt túlnyomó támogatottságát jövendölik” – világított rá az igazgató.

Mráz Ágoston hozzátette, nem tartja valószínűnek az átszavazást.

Ki kerül be a Parlamentbe?

A baloldali pártok közül az MSZP és a DK biztosan bejutna a parlamentbe a Nézőpont Intézet adatai szerint. Sőt, az olimpiai pályázat megpuccsolásáról elhíresült Momentum mozgalom szintén meg tudja szerezni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. Mráz Ágoston szerint ez azért lehetséges, mert az LMP az utóbbi pár évben eléggé meggyengült, és a szavazótáboruk inkább átszavaz a Momentumra, illetve nagyon tudatos kampányt folytatnak – komoly pénzösszegből, amellyel eddig elszámolni sem tudtak.

Hírdetés

Úgy fogalmazott: „A baloldali kispártok egyértelműen Budapest-centrikusak. Az urbánus közeg a természetes támogatási bázisuk, azonban a verseny nagyon nagy a 3-400 ezres szavazótáborért.

A kínálat pedig a sokszorosa ennek, az 5 százalék eléréséhez 200-250 ezer szavazóra van szükség részvételtől függőn” – részletezte a szakember.

Az igazgató elmondta: a Momentum mozgalom azzal próbálja megtéveszteni a választópolgárokat, hogy olyan képet alakít ki magáról, miszerint ők a budapesti értelmiséget képviselik. Habár nyíltan nem vállalják, abszolút liberális pártról van szó – fűzte hozzá.

„A potenciális tábor értelmiséginek tartja magát, azonban ezt a tábort ne azonosítsuk csak azokkal, akik valószínűleg majd a Momentumra szavaznak. Értelmiségi mindenki, aki gondolkodik, aki kérdéseket tesz fel magának a világról, és megpróbál rá válaszokat keresni. Nem igaz, hogy csak ez a réteg rendelkezik a világértelmezés monopóliumával” – részletezte Mráz Ágoston.

A Jobbiknak nem sikerült a tábort bővíteni

A Jobbik be nem érő – néppártosodásos – koncepciójáról az igazgató azt mondta, hogy a Jobbik talált magának egy szponzort, viszont a kitűzött célt, a kormányra kerülést semmilyen előrejelzés még csak nagyjából sem tartja elérhetőnek. A Jobbiknak nem sikerült a szavazótáborát bővítenie.

A néppártosodási fordulatnak nevezett akció arról szólt volna, hogy a korábbi szavazótábor mellett új szavazókat tudjon szerezni, és meg tudja szólítani azokat az időseket, akik kiábrándultak a baloldalból. Azonban a valóság minden kutatás egybehangzó eredménye alapján az, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé szimpatizál a Jobbikkal. „A Jobbiknak nincsen programja az idősek számára, és a tapasztalt választópolgárok nem ülnek fel egy-egy ilyen akciónak, a sértegetést a helyén tudják kezelni” – tette hozzá az igazgató.

A szakember elmondta azt is: a Jobbik és mindegyik másik ellenzéki párt számára kedvezőtlen, hogy Magyarországon nincs igazi kormányváltó hangulat, a kormányzás a társadalom szempontjából elismerésnek örvend.

forrás: Kossuth Rádió / Vasárnapi Újság / hirado.hu

The post Most akkor van valós kormányváltó hangulat vagy nincs? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »