Most akkor kiket is bombáznak az oroszok?

Újabb légicsapásokat hajtott végre az orosz légierő Szíriában. Egy libanoni televízió szerint a gépek a felkelők állásait támadták olyan területeken, amelyeket az Al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnya, az An-Nuszra Front ellenőriz. A szíriai lázadók szerint a támadásoknak civil áldozatuk is van. Moszkva és Washington hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhet, hogy a két ország légiereje ne keveredhessen összetűzésbe Szíriában. A két nagyhatalom között egyébként a bombázott célpontokról is vita van, Moszkva szerint az Iszlám Államot lövik, az Egyesült Államok ezt vitatja.

Az orosz parlament felhatalmazása alapján szerdán először avatkozott be a hadsereg a polgárháborúba a harcok kirobbanása, 2011 tavasza óta. A légierő csütörtök délelőttig húsz bevetésen összesen nyolc célpontot támadott – hogy pontosan milyen célpontokat, az egyelőre vitatott.

hirdetés

Moszkva azt állítja: kizárólag a szélsőséges Iszlám Államot bombázták. „A légicsapások lőszer-, fegyver- és üzemanyagraktárakat, valamint katonai járműveket értek. Teljesen leromboltuk az Iszlám Állam egyik irányító központját a hegyekben. Szeretném kiemelni, hogy mindegyik légicsapást a szíriai hadseregtől kapott információk megerősítése után hajtottuk végre. Az orosz gépek nem támadták a civil infrastruktúrát és ahhoz közeli helyeket” – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Hírdetés

Az Egyesült Államok. amely maga is bombázza az Iszlám Államot, viszont azt gyanítja, hogy a célpontok valójában szíriai lázadók, Bassár el-Aszad szír elnök ellenségei voltak. Amerikai lapértesülések szerint az orosz gépek olyan lázadócsapatokat is támadtak, amelyeket a CIA képzett ki. „Egyelőre óvatos vagyok bármilyen információ megerősítésével kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy az orosz gépek olyan területeket támadtak, ahol nem voltak jelen az Iszlám Állam erői. Éppen ez az egyik probléma” – hangsúlyozta az amerikai védelmi miniszter.

A szír ellenzék szerint az orosz támadások civileket is sújtottak: legalább harminchat ember meghalt. Moszkva ezt tagadja.

A bombázások után az orosz és az amerikai külügyminiszter abban egyezett meg, hogy a katonai vezetők kapcsolatba lépnek egymással. „Először is biztosítani akarjuk, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció és az orosz hadsereg, amely a szír kormány kérésére kapcsolódott be néhány szíriai műveletbe, felvegye a kapcsolatot, és beszéljen egymással annak érdekében, hogy elkerüljék a véletlen incidenseket” – mondta az orosz külügyér.

Moszkva a polgárháború kirobbanása óta Aszadot támogatja, a nyugati országok viszont az úgynevezett mérsékelt szíriai lázadókat segítik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »