Mosáshoz illóolaj? Így használd az illóolajokat az otthonodban

Mosáshoz illóolaj? Így használd az illóolajokat az otthonodban

Imádjuk az illóolajokat, hiszen ezekbe az apró üvegcsékbe zárt csodák nem csak aromaterápiás hatással bírnak, de számos hasznos célt is szolgálthatnak a szépségápolástól egészen a lakásod tisztán tartásáig. Korábbi cikkünkben már írtunk a különböző illatok élettani hatásairól, most pedig felsoroljuk, mikre használhatod még ezeket az illatos olajokat! Lássuk!

Ha épp kifogyott az öblítőd vagy csak nem szereted a boltban kapható extrán illatosított változatokat, akkor adj minden mosáshoz 10-20 cseppet a kedvenc illatodból, így biztos, hogy a ruháid is szuperül fognak illatozni. Kipróbálhatsz illatkombinációkat is, de azt javasoljuk, hogy mielőtt a mosáshoz adod a cseppeket, próbáld ki, hogy együtt is működnek-e az illatok – írja a bien.hu.

Az illóolajok nem csak a jó illatuk miatt szuperek, a takarítás során is jó hasznukat veheted, például a fürdőszobában vagy a konyhában a felületek tisztításánál vagy a hűtőd kitakarításánál. Ehhez keverj össze egy kis szódabikarbónát egy kevés ecettel és néhány csepp citrusos illóolajjal, és ezzel töröld át a koszos felületeket, hiszen így nem csak ragyogóan tiszta, de illatos is lesz az otthonod!

Nem csak a ruháid vagy a felületek illatosításához vagy tisztításához, de az otthonod levegőjének a felfrissítéséhez is szuper, ha illóolajokat használsz.

A levegő tisztításához a legjobb, ha fahéjas illóolajat választasz, a légfrissítéshez a szegfűszeg, a rozmaring és a narancs illatok a legjobbak, az általános friss levegőhöz pedig a folyamatos szellőztetés mellett az a legjobb, ha a gyertyába vagy egy adag sóba teafaolajat csepegtetsz, hiszen ettől nem túl erőteljes, mégis természetes illatú lesz a lakásod.

Hírdetés

Az illóolajok, amellett, hogy a lakásodban is nagy hasznukat veszed, a szépségápolásban és az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Ha például sokszor vagy feszült vagy nehezen alszol el, akkor érdemes levendulaolajat használnod, amit akár a mellkasodra, az orrod környékére vagy a csuklódra is cseppenthetsz, de ha a fűtőtesten egy nedves ruhára vagy a párnádra fújsz egy kicsit belőle, az is nyugtató hatású lesz majd. Ugyanilyen szuper hatású a kamilla, a fodormenta vagy az eukaliptusz is.

Tipp: Ha a gyereked épp beteg vagy nyugtalan, esetleg nehezen alszik, akkor őt is megnyugtathatod egy kis aromaterápiával, ha a textíliákra vagy a plüssökre cseppentesz az olajokból.

Ha nem szoktál drága kozmetikumokat vásárolni, hanem inkább a természetes alapanyagokban hiszel, akkor a bőrápolásban is szuperül használhatod a különböző illóolajokat.

A narancsbőr kezelésére a legjobb, ha grapefruit olajat keversz össze egy kis kókuszolajjal és ezt masszírozod be a kényes területekre, az aknés bőrre a legjobb a teafaolaj és a méz keveréke, az érzékeny fejbőrre a legjobb a cédrusfa, a rozmaring vagy a bazsalikom, a kisebb bőrhibák eltüntetésére pedig a szantálfa, a tömjén vagy a levendula a leghatásosabb.

Az illóolajokat nem csak a lakásodban, a takarításkor vagy a szépségápolásban tudod használni, hiszen a megfelelő illatok már évezredek óta gondoskodnak arról, hogy az intim együttlétek és a romantika még tüzesebbek legyenek.

Használhatod őket a bőrödön át, de akár szimplán csak belélegezve is, mindkét módszer egyformán hatásos, csak meg kell találnod, hogy melyik az az illatkombináció, ami számotokra a legtökéletesebb. A legnépszerűbb illatok ebben a témakörben az ylang ylang, a rózsa, a fahéj, a jázmin és a zsálya.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »