Morvaországi zarándoklat Szent II. János Pál nyomában

Morvaországi zarándoklat Szent II. János Pál nyomában

A Felvidéken működő Via Mariae Polgári Társulás nyitrai régiójának szervezője, Patay Péter indított zarándoklatot a Zoborvidék falvaiból a morvaországi Velehrad városába és az Olmütz melletti Szent-hegy zarándokhelyekre, ahol Szent II. János Pál pápa is járt. A zarándokcsoport lelki vezetője Andrusko Gyula nagycétényi plébános volt.

Az októberi napsütéses szombaton Alsóbodok, Pográny, Zsére, Kolon, Nyitra, Berencs, Nagykér, Nagycétény és Csehi településekről indult el a félszáz fős zarándokcsoport.

Patay Péter portálunknak elmondta: „Októberi zarándoklatunk első helyszíne Velehrad volt, ahol 1990. április 22-én járt a lengyel pápa, akinek első csehszlovákiai látogatása fő célja éppen Velehrad település felkeresése volt. Velehrad hagyományos és igen népszerű zarándokhely a Zlíni kerületben, ahol a Szűz Mária mennybemenetele és a Szent Cirill és Szent Metód-bazilika áll. Mindkét templom Csehország, illetve Morvaország legfontosabb zarándoktemploma, melynek jelentőségét II. János Pál pápa aranyrózsával tüntette ki.

Az aranyrózsa (Rosa d’Oro), avagy erényrózsa a pápák különleges adománya, amelyet különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, és a Szűzanya iránti tiszteletet fejezik ki. Így a történelem során VI. Pál pápa a betlehemi Születés templomának, a fatimai, a guadalupei kegyhelynek adományozott erényrózsa kitüntetést. Míg II. János Pál a czestochowai, a loretói, a lourdes-i Mária-kegyhelyeknek adományozta a rangos kitüntetést, XVI. Benedek pápa a mariazelli, Ferenc pápa a fatimai és a torinói Mária-kegyhelyeknek adományozott aranyrózsát.

A velehradi bazilika bemutatása (Fotó: Mária Út Felvidéken)

A Kárpát-medencében legutóbb Ferenc pápa 2019-ben Csíksomlyón járva a Mária-tisztelete jeléül ajándékozott aranyrózsát kiemelkedő gesztusként a segítő, csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobra és a vidék népének hite iránti elismerése jeleként.

A „béke pápája”, II. János Pál több alkalommal is felkereste Csehországot. Először 1990-ben járt Csehszlovákiában, majd 1995-ben másodízben, és 1997-ben harmadszor tett itt látogatást. Benedek pápa pedig 2009-ben látogatott el Csehországba.

A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a zarándokokat. Olmütz az egyik legnépszerűbb morvaországi célpont, főtérén található a Szentháromság-oszlop, amely az európai barokk egyik legkiválóbb példája, így az UNESCO 2000-ben felvette a világörökségi listájára.

A Szent Hegy-bazilikában (Fotó: Mária Út Felvidéken)

Hírdetés

Kiemelkedő szépségű a püspöki palota a híres román stílusú ablakaival, illetve az olomouci érsek székhelye, a gótikus stílusú Szent Vencel-székesegyház. 1754-ben Mária Terézia férje, Lotaringiai Ferenc császár társaságában meglátogatta a várost, melynek közelében található a „Zlatý kopeček” szépséges zarándokhely, a Szűz Mária látogatása bazilika, melynek rangját 1995-ben ittjártakor Szent II. János Pál pápa bazilika minor szintre emelte. A helyet Szent-hegynek is nevezik, ahol viharos évszázadokat élt át a kolostor, annak lakói és szakrális épületei.

A bazilikában a délutáni órákban került sor a magyar szentmisére, melyet Andruskó Gyula nagycétényi plébános, a zarándokcsoport lelki vezetője celebrált.

A külföldre szervezett útjaink legtöbbször itt, a Közép-Európai közegben valósulnak meg, hiszen rengeteg Mária-kegyhely, zarándokhely, búcsújáróhely, szakrális történelmi építmény ékesíti a határon túli térségeket is. Ferenc pápa is arra buzdította az embereket, hogy akár itthon, akár külföldön, de zarándokoljanak, keressenek fel kegyhelyeket, melyek „a vigasztalás és az irgalom oázisai”.

Szentmise a Szent Hegy-bazilikában (Fotó: Mária Út Felvidéken)

A morvaországi zarándokút ismét lelki növekedést és hitünk megerősítését jelentette számunkra. A zarándokok igényeinek, sokszor kéréseinek megfelelően döntjük el. hová vigyen az utunk, melyek hozzáadott értékeket és ismereteket is adnak.

Fontos, hogy a zarándokút segítsen abban, hogy az életet is folyamatos zarándoklatnak tekintsük, mely az Atya háza felé vezet bennünket ”

– mondta el a Patay Péter, és egyben közölte, hogy a legközelebbi autóbuszos zarándoklatra november 9-én kerül sor azok részére, akik szeretnék megismerni Zoboralja és környéke zarándokhelyeit.

A morvaországi zarándokok csoportja (Fotó: Mária Út Felvidéken)

A tervezett úti cél: Gímeskosztolány, Garamszentbenedek, Alsóbodok, ahová szeretettel várják a közeli és a távoli térségből érkezőket.

Berényi Kornélia/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »