Moqtada Al-Sadr visszaadná a keresztények eltulajdonított ingatlanait Irakban

Moqtada Al-Sadr visszaadná a keresztények eltulajdonított ingatlanait Irakban

Moqtada Al-Sadr iraki politkus, a legbefolyásosabb parlamenti frakció vezetője javasolta az iraki törvényhozásnak egy külön bizottság felállítását, mely az elüldözött iraki keresztények javait és ingatlanjait szolgáltatná vissza eredeti tulajdonosaiknak.

A 2003-as amerikai megszállás, de különösen a 2014-es terrorizmus elleni háború kezdete óta iraki keresztények tízezrei hagyták el Irakot és a szomszédos országokba, vagy Európába menekültek. A keresztények által hátrahagyott ingatlanok sorsa azonban még a mai napig is vita tárgyát képezik Irakban, mivel az üresen hagyott házakban, üzletekben idegenek költöztek akik kisajátították  maguknak.

Ezt a rendezetlen helyzetet szeretné megoldani a Moqtada Al-Sadr által létrehozandó parlamenti bizottság.

Hírdetés

Az iraki politikus szerint ezzel is hozzájárulnának azzal, hogy az otthonukat elhagyni kényszerült keresztények visszatérjenek Irakba.

Saddam Hussein rendszerének bukása óta több mint egy millió iraki keresztény hagyta el hazáját. Nagy részük még az Iszlám Állam megjelenése előtt kényszerült elmenekülni, mivel a káoszba fulladt Irakban szabadon portyázhattak a külnöböző iszlamista csoportok és bűnszervezetek, akik rendszerint a védtelen kisebbségeket terrorizálták.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya Iraq)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »