Mona Lisa – a ruhátlan modell

Mona Lisa – a ruhátlan modell

PÁRIZS. Talán megtalálták a Mona Lisa vázlatát – ruhátlan modell szénrajz lehetett. Egy francia reneszánsz gyûjteményben bukkantak a ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzra, ami valószínûleg Da Vinci keze nyomát is viseli.

A szakértõk a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot “legalább részben” Leonardo da Vinci készítette.

A szénrajz 1862 óta a Párizstól északra lévõ Chantilly palota Condé múzeumának reneszánsz gyûjteményének része.

Hírdetés

“Az arc és a kéz kidolgozottsága valóban figyelemre méltó, nem egy gyenge másolatról beszélünk. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott” – mondta el Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek. Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény elõtanulmánya a rajz – tette hozzá.

Bruno Mottin, a Louvre szakértõje megerõsítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében született.
Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzõségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretûek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján a kerültek a körvonalak a vászonra.

Mottin azonban rámutatott, hogy a rajz tetején, a fej közelében látható vonalkázást jobb kezes mûvész készítette.  ”Idõbe telik a bizonyítás. A szénrajz rendkívül törékeny, ezért nagyon nehéz vizsgálni”- magyarázta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »