Momentum: Rónai Sándor csütörtöki felszólalása rossz irányú, életszerûtlen és káros

Momentum: Rónai Sándor csütörtöki felszólalása rossz irányú, életszerûtlen és káros

Rossz irányúnak, teljesen életszerűtlennek, sőt károsnak értékelte Rónai Sándor Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének tegnapi nyilatkozatát Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja, a párt állásfoglalásának írója.

TĂŠnyleg fizessenek a kĂźlhoni magyarok? – Egy hajĂłban evezĂźnk cĂ­mĹą Ă­rĂĄsĂĄban, amelyet a Transindex cikkĂŠre hivatkozva Ă­rt, Buzinkay Ăşgy vĂŠli, a DK olyan bĂźntetĂŠst kĂ­vĂĄn a hatĂĄron tĂşliakra hĂĄrĂ­tani, amelyet a magyar kormĂĄny a „sajĂĄt oligarchĂĄival kĂśttetett Ăźzletek miatt kapott”, de eleve hibĂĄs megĂĄllapĂ­tĂĄs a hatĂĄron tĂşliakat egysĂŠges, a Fideszre szavazĂł tĂśmbkĂŠnt bemutatni. Az elnĂśksĂŠgi tag szerint a hatĂĄron tĂşliak tĂśbbsĂŠge egyĂĄltalĂĄn nem szavazott a magyarorszĂĄgi vĂĄlasztĂĄsokon.

„RĂĄadĂĄsul a szomszĂŠdos orszĂĄgokban ĂŠlő magyarok ugyanĂşgy csoportokat alkotnak, mint a magyarorszĂĄgi lakosok, akĂĄr orszĂĄgok szerint nĂŠzzĂźk, akĂĄr ideolĂłgia szerint (vannak kĂśztĂźk konzervatĂ­vok, liberĂĄlisok, szociĂĄldemokratĂĄk ĂŠs mĂĄsban gondolkodĂłk is)” – ĂĄll az ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsban.

Hírdetés

A Momentum ugyanakkor az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄggal rendelkező hatĂĄron tĂşliak kĂśrĂŠben a fideszes szavazĂłk tĂşlsĂşlyĂĄnak okĂĄt abban lĂĄtja, hogy az utĂłbbi ĂŠvtizedekben egyedĂźl a Fidesz rĂŠszĂŠről ĂŠpĂ­tettek ki tudatos kapcsolatot a kĂźlhoni magyarokkal. Azonban a Momentum azt is felveti, hogy a Demokratikus KoalĂ­ciĂł ĂŠs a hasonlĂłkĂŠpp megnyilvĂĄnulĂł pĂĄrtok rĂŠszĂŠre, hogy mikĂŠnt vĂĄrjĂĄk el a kĂźlhoniak tĂĄmogatĂĄsĂĄt, amikor a kapcsolatĂŠpĂ­tĂŠs hiĂĄnyĂĄban megszĂłlalĂĄsaikban is tĂĄmadĂłan lĂŠpnek fel a kĂźlhoniak ellen. Ezen tĂşlmenően Buzinkay GyĂśrgy cĂĄfolja RĂłnait abban, hogy a kĂźlhoniak ne viselnĂŠk a kĂśvetkezmĂŠnyĂŠt szavazataiknak, hiszen „az ĂĄltaluk is vĂĄlasztott kormĂĄny dĂśnti el, hogyan fog viselkedni a magyar ĂĄllam a kĂźlhoni magyarok irĂĄnyĂĄba”.

A Momentum állásfoglalásában teljesen életszerűtlen és a liberális demokráciák működési elveivel ellentétesnek nevezte az DK Ep-képviselőjének felszólalását, hiszen, ahogy Rónai a szerkesztőségünk kérdésére sem tudott válaszolni, úgy a Momentum sem látja ennek a logikáját.

„Ki ĂŠs hogyan hajtanĂĄ be a hatĂĄron tĂşli magyarok kĂśzĂźl ezt a pĂŠnzt? BeleszĂĄmĂ­t-e a mostani kormĂĄnypĂĄrtra szavazĂł londoni magyar is RĂłnai felvetĂŠsĂŠbe? Ki tudnĂĄ ellenőrizni, hogy ki volt szavazni ĂŠs kire szavazott? A felvetĂŠs ĂŠpp ezĂŠrt ĂŠletszerĹątlen; egyedĂźl hangulatkeltĂŠsre, ĂĄrokĂĄsĂĄsra szolgĂĄlhat” – Ă­rtĂĄk. HozzĂĄtettĂŠk, az sem vilĂĄgos a kĂŠpviselő felvetĂŠsĂŠből, hogy a felelőssĂŠgek hogyan oszlanak meg.

„Akkor a 2002 ĂŠs 2010 kĂśzĂśtt felhalmozĂłdott ĂĄllamadĂłssĂĄgot az MSZP- ĂŠs SZDSZ-szavazĂłknak kellene visszafizetni? A 2010 Ăłta nĂśvekvő ĂśnkormĂĄnyzati, egĂŠszsĂŠgĂźgyi, oktatĂĄsĂźgyi adĂłssĂĄgok a Fidesz-szavazĂłk vĂĄllĂĄt terheljĂŠk? Azt kĂŠne megĂŠrteni, hogy egy hajĂłban evezĂźnk. Felelősek vagyunk egymĂĄsĂŠrt ĂŠs a teljes magyarsĂĄgĂŠrt, ĂŠljenek bĂĄrhol is. Épp ezĂŠrt van rendkĂ­vĂźl kĂĄros hatĂĄsa a hasonlĂł megszĂłlalĂĄsoknak, ĂŠs ĂŠpp ezĂŠrt ĂĄrtanak a magyar-magyar kapcsolatoknak” – mutatott rĂĄ az ellenzĂŠki pĂĄrt tagja. (hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »