Moldovai miniszter: az áramkimaradások kockázatát csökkentő megállapodás született

Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter szombaton bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a kiterjedt áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében.

Spinu közölte, hogy az Energocom állami áramszolgáltató vállalat elegendő elektromos áramot fog vásárolni az ország legnagyobb elektromos erőművétől, amely a Romániából érkező importtal együtt képes lesz fedezni Moldova decemberi szükségleteit.

Európa legszegényebb országában, Moldovában az Oroszországból érkező földgázszállítások csökkenése, valamint a szomszédos Ukrajna energetikai létesítményeire mért orosz légicsapások miatt gyakori volt az áramkimaradás. A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és a Dnyeszter-melléki hálózatokkal.

A Moszkva-barát szakadár Dnyeszter-melléki területen található Cuciurgan erőmű a Chisinau által szállított orosz gáztól függ. Az erőmű november elején leállította Moldova többi részébe irányuló áramszállítást, miután az orosz Gazprom az ősszel kifizetetlen számlákra hivatkozva 40 százalékkal csökkentette a Moldovának szánt földgázexportot.

Hírdetés

"A szerződés aláírásával csökkent a hálózatról való tömeges lekapcsolódás veszélye" – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson a miniszterelnök-helyettes. "A szerződés észszerű kompromisszum, amely révén a Dnyeszter mindkét oldalán élő állampolgárok áramhoz és földgázhoz jutnak".

Spinu közölte, hogy a Moldovagaz moldovai gázipari vállalat 5,7 millió köbméter földgázt szállít a Dnyeszter-melléki területnek.

A Cuciurgan erőmű Moldova legnagyobb energetikai cége. A Dnyeszter-melléki terület az 1992. évi polgárháború után szakadt el Moldovától, de a legtöbb ország nem ismeri el. Az erőművet 2004-ben Dnyeszter-melléki illetékesek privatizálták, majd eladták egy orosz állami cégnek. Moldova nem ismeri el a privatizációt.

Spinu közölte, hogy vezetők tárgyaltak a szerződés esetleges meghosszabbításáról is a január-márciusi időszakra, "hogy az egész országot ellássák árammal".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »