Moldovában 38 százalékkal emelték a lakossági gáz árát

A moldovai energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) pénteken 38 százalékkal, 11,01 lejről 15,18 lejre (1 dollár=17,9 lej) emelte köbméterenként a lakossági gáz árát. A január 1-jétől érvényes ár már tartalmazza a 8 százalékos áfát.

A moldovai gázipari cég, a Moldovagaz egy hete némileg nagyobb, 40 százalékos emelést kért arra hivatkozva, hogy azt a a felvásárlási árak jelentős emelkedése teszi szükségessé. A cég szerint az általa javasolt 40 százalékos gázdíj-emelés összhangban van a jogszabályokkal, teljes mértékben fedezi a gázvásárlás költségeit, és így biztosítja a szállítóval szembeni szerződéses fizetési kötelezettségek teljesítését.

A 40 százalékos gázáremelés esetén a lakossági földgáz köbméterenkénti ára 15,59 lej lett volna.

A lakosságra nehezedő nyomás mérséklése céljából a moldovai kormány vállalta, hogy az első elfogyasztott 150 köbméter földgáz esetében változatlan marad a tarifa, a különbséget a kormány kompenzálja a Moldovagaznak.

A Moldovagaz és a Gazprom öt évre szóló szerződést írt alá a gázszállításról, amely november 1-jén lépett hatályba. A megállapodás értelmében a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles kifizetni az előző havi gázszámlát, és előleget fizetni a tárgyhónapra.

Hírdetés

Tavaly november második felében a Gazprom azzal fenyegetőzött, hogy elzárja a gázcsapot Moldova irányába, mivel a fizetés nem történt meg időben. A csaknem 75 millió dolláros tartozás a Moldovagaz készpénzhiánya miatt alakult ki, mivel a társaság 790 dollárért vett gázt ezer köbméterenként, miközben a fogyasztók a régi, 150 dolláros gázárat fizették. A Gazprommal kötött régi szerződés szeptember 30-án járt le, az új szerződés pedig november 1-jén lépett életbe. Októberben a Moldovagaz ideiglenes szerződés keretében nemzetközi piaci áron vásárolt gázt.

Az új szerződés aláírása után a fogyasztói tarifákat a szerződés feltételeihez igazították, így 2,4-szeresére emelkedtek. A gázár azonban tovább nőtt a szerződésben lefektetett árképlet szerint: amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, decemberben 550 dollár, januárban pedig már 647 dollár.

Egy hete csütörtökön szükségállapotot vezettek be Moldovában az energiaszektor helyzete miatt.

Moldova évente mintegy 1,1 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, a dnyeszterentúli területeket nem számítva. Az ország az összes földgázt a Gazpromtól szerzi be.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »