Moldova és Ukrajna cáfol

Moldova és Ukrajna cáfol

Moldova vasárnap elutasította az oroszbarát szeparatista tisztségviselők azon állításait, hogy nyilvánvalóan egy Ukrajnából érkező drón okozta a robbanást a szakadár Dnyeszteren túli régióban. Kijev az incidenst Oroszország provokációjának minősítette. A TASR az AFP-től vette át az információt.

Korábban a Dnyeszteren túli hatóságok arról számoltak be, hogy vasárnap robbanás és azt követő tűz volt a helyi katonai bázison Tiraszpolban. Azt is állították, hogy a robbanást valószínűleg egy, az ukrajnai Odessza térségéből indított drón okozta.

A szeparatisták szerint az incidensben senki sem sérült meg. Az ügyben büntetőeljárás indult.

Moldova azonban válaszul közölte, hogy nem tud megerősíteni semmilyen támadást.

A kisinyovi hatóságok, amelyek kapcsolatban állnak az ukrán féllel, nem erősítik meg a Dnyeszteren túli régiót ért támadást”

Hírdetés

– közölte a moldovai reintegrációs hivatal.

A videofelvételek áttekintése és az információcsere után bejelentjük, hogy a fenti incidens kísérlet arra, hogy félelmet és pánikot keltsenek a régióban. Az oroszok megpróbálnak provokációkat végrehajtani és hamis információk terjesztésével manipulálni az információs teret”

– közölte a dezinformációval foglalkozó ukrán hivatal.

Moszkva egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Február végén Transznisztria „védelmet” kért Oroszországtól. A szeparatisták 2006-ban népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról, amelyen a résztvevők többsége igennel szavazott.

Az önhatalmúlag kikiáltott Dnyeszter menti köztársaság főként a Dnyeszter folyó bal partján, az ukrán határ közelében fekszik. 1992 márciusában rövid háború tört ki a szeparatisták és a nyugatbarát moldovai kormány között, amelynek több száz halálos áldozata volt. A régióban 1995 óta mintegy 1500 orosz katona tartózkodik. A becslések szerint 465 000 lakos többsége oroszul beszél, és sokan moldovai, orosz vagy ukrán állampolgársággal is rendelkeznek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »