Mogyorófakeresztekkel üzennek az úzvölgyi „temetőfoglalóknak” – törvénysértéseket állapított meg a bákói hatóság

Mogyorófakeresztekkel üzennek az úzvölgyi „temetőfoglalóknak” – törvénysértéseket állapított meg a bákói hatóság

Az úzvölgyi katonai temetőben tizennégy olyan hadi sírt jelöltek meg csütörtökön mogyorófavesszőből készült keresztekkel, amelyekben az osztrák–magyar sereg elesettjei nyugszanak, ám Dormánfalva önkormányzata a román hősöknek szánt betonkereszteket állított rájuk.
Mogyorófavesszőből összekötött feszületekkel pontosan megjelölték 14 hősi halott betonkeresztekkel „ellepett” sírhelyét csütörtökön az úzvölgyi katonai temetőben. Korodi Attila Hargita megyei parlamenti képviselő – akit mogyorófavessző-metszés közben értünk el telefonon – a Krónikának elmondta,

akciójukkal a vasárnapi ökumenikus istentiszteletre készülnek, amelyet a rendkívüli helyzet rendezése érdekében létrehozott székelyföldi kezdeményező bizottság hirdetett meg.

Korodi kifejtette, az osztrák–magyar katonai temető bécsi levéltárban fellelhető térképén pontosan be van jelölve az Úz völgyében elesett 14 hősi halott neve és sírhelye – azoké az elesetteké, akiknek sírjaira önkényesen betonkereszteket állított Dormánfalva önkormányzata. A 14 hősi halott nyugvóhelyét Korodi Attila képviselő, Tánczos Barna szenátor és Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere mogyorófavesszőből összekötött keresztekkel jelölte meg, mint ahogy a Nyergestetőn is ágakból kötözött keresztek állnak az emlékhelyen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »