Módos kukázók

Módos kukázók

A szerencsétlen csövik, akik kukázni szoktak, valami fogyasztható élelemért, ruhadarabért, hasznosítható egyéb értékért. Persze, akad olyan is, akit nem az éhhalál kerget ide, a kukához, hanem valami más motiváció. Igen, sokfélék az emberek, de a legújabb verzióról csak most értesültem, most tudtam meg e különös kukázás esetét. Lehet, hogy én később kapcsolok, de talán vannak ilyen emberek, mint én is, hát velük osztom meg a mostanában szerezett információt, mint friss élményt.

Vannak módos kukázók is, sőt azt mondják a mindent tudók: minél módosabb egy ember, annál inkább kukázik.
Miről van szó?

Arról a már régóta dívó szokásról, hogy egyesek sajnálják a szemét elszállításának díját, inkább beteszik a kocsiba a zsákba gyűjtött szemetet, és a nagyobb lakóközösségeknél rendszeresített, nagy térfogatú kukába dobják a szemétjüket. Nem fizetnek ilyen módon semmit a szemét szállításért, minek fizessenek, úgyis elviszik azt. Az ő szemétjüket, más kukájából.
Csakhogy ez által a kuka előbb telik meg, gyakrabban kell üríteni, és a lakók, akik ott laknak, többet fizetnek a szállításért. Ezért, lakattal zárják le a kukát az ott lakók. Minden lakónak saját kulcsa van a kukához. Eddig a történet. Ilyen csalafintaság nekem nem jutna eszembe, az biztos!

Tényleg egyszerű csalafintaságról van-e szó, vagy másról? Netán csalásról, lopásról? Vagy még elítélendőbb tettről?
Nézzük meg a dolog más értemét, magyarázatát!
Aki ilyet tesz, az tudatosan áthág szabályokat, törvényeket, amelyeket a közös létben be kell tartani. Tehát nem való az ilyen ember közös létbe, mert becsapja a másik embert, aki betartja a közös, közösségi szabályokat. Tovább vihetnénk a gondolatot a csalásról, mások megrövidítéséről, vagyis meglopásáról, ki tudja meddig?

Pedig csak kisstílű, piti tolvajról van szó, gazemberről. Mert, ha nem tudja másokra sózni a szemetjét, kiborítja valahol, ahol nem látják. Ilyenek az erdőt, a parkokat tele szemetelők, a mindenhol hasznot lesők, a más emberrel nem törődők, az alja emberek. Visszavezethető az ilyesmi a gyermekkorra is. Biztosan otthon is ezt látta, talán még biztatták is: legyél élelmes, mert szemesnek áll a világ! A jó modort, a tisztességet elfelejtették az ilyennek megtanítani, csalárd magatartása még nem ütközött a törvénnyel, szóval még nem bűnöző, de akár az is lehet ilyen mentalitással.
Megtanulni a közös lét szabályait, az önzőség korlátait, az általános emberi magatartás módokat – ez nem iskolai tantárgy. Lehet, hogy pénze több lett ilyen formán, de szegényebb valamivel, amit az emberek nagy többsége megtanult, szinte magától, hiszen magától értetődő dolgokról van szó.

Hírdetés

Az illemről, a szokásokról, a szabályokról, a közös élet törvényeiről.
Az illetlen viselkedéstől a törvényszegő magatartásig nagyon széles a skála. Az utóbbit már büntetik, az előbbit csak megszólják. Van, akit nem érdekel mások véleménye, csak a büntetés fog rajta. Aki már a büntetés hatására sem változtat magatartásán, az elvetemült gazember. A “kedves csirkefogótól” az elvetemültségig is széles a skála, hosszú az út. Már akinek.

Sokféle “okosságot” lehet hallani az ilyesmikkel kapcsolatban. Ha valaki három szóval mondja el, amit kettővel is lehet, az egyéb aljasságra is képes. Ha valaki a szemetjét másra sózza, hogy takarítsa el, az maga is szemét ember.
És így tovább.
Én csak a szegény csöviket sajnálom, hogy most már kukázni sem tudnak.

Erdélyi János

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »