MKP: Szlovákia tényleg megtámadta a kisebbségvédelmi kezdeményezést

MKP: Szlovákia tényleg megtámadta a kisebbségvédelmi kezdeményezést

POZSONY. A sajtóban korábban megjelent hírek után a szlovák Külügyminisztérium hivatalosan is megerõsítette a Magyar Közösség Pártjának, hogy Szlovákia Románia oldalán csatlakozott ahhoz a luxemburgi bírósági perhez, amelynek célja a Minority SafePack európai kisebbségi kezdeményezés ellehetetlenítése.

A kezdeményezés bíróságon való megtámadását a Miroslav Lajèák (SMER) vezette külügyminisztérium kezdeményezésére a Lucia Žitòanská (MOST-HÍD) vezette igazságügyi minisztérium hajtotta végre.

A számos uniós tagállamban zajló, Minority SafePack-et támogató összeurópai aláírásgyûjtés célja, hogy az Európai Unió a tagállamok számára kötelezõ jellegû kisebbségvédelmi jogszabályokat alkosson. Az uniós szabályok szerint, ha összegyûlik az egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak el kell kezdenie a kisebbségvédelmi jogszabály kidolgozását – fejtette ki portálunkhoz eljutatott közleményében a Magyar Közösség Pártja.

Románia és Szlovákia kormányai számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan és „félelmetes”, hogy sikeres aláírásgyûjtés esetén az Európai Unió minden tagállamában biztosítaná, hogy a kisebbségek jogai közelítsenek a nyugat- és észak-európai kisebbségi jogok színvonalához.

Hírdetés

A Magyar Közösség Pártja súlyos ellentmondásnak tartja, hogy az a szlovák kormány, amely szerint a nemzeti kisebbségek idehaza „európai standardokat meghaladó” jogokat élveznek, most „foggal-körömmel” próbálja megakadályozni, hogy ezeket a standardokat uniós jogszabályok szintjén fogalmazzák meg.

„Az MKP ugyanilyen ellentmondásnak, egyben mélységesen kiábrándítónak tartja, hogy a szlovákiai magyarok képviseletét is felvállaló kormánypárt az aláírásgyûjtés segítése helyett inkább annak bírósági ellehetetlenítését segíti. Nyilvánvaló, hogy az együttmûködés pártjának védelmére és jóindulatára a drámai gyorsasággal fogyatkozó szlovákiai kisebbségeknek nagyobb szükségük lenne, mint a súlyos korrupciós és egyéb botrányokba keveredett SMER-es minisztereknek” – hangsúlyozta az MKP.

A párt rámutatott, hogy a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés hosszú és rögös utat járt be. Románia és Szlovákia már 2013-ban is megtámadta az uniós bíróságon, de végül elvesztették a pert, így idén elindulhatott az aláírásgyûjtés. Jogi szakértõk szerint a román és a szlovák kormány az új pert is elveszti majd, hiszen épp azt a kezdeményezést támadják, amelyet a luxemburgi bíróság egyszer már jóváhagyott – fûzte hozzá az MKP.

Az aláírásgyûjtés gõzerõvel zajlik szerte Európában. „Szlovákiában rövid idõ alatt több mint 14 ezer támogató aláírás gyûlt össze. A szlovákiai ruszinok, csehek, németek és magyarok, valamint Szlovákia más jóérzésû polgárai összefogtak egy valóban jó ügy érdekében. A karaván halad, az aláírásgyûjtés folytatódik” – zárta közleményét a Magyar Közösség Pártja.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »