Miután újraegyesült Németország: most összenő az is ami nem tartozik össze

Miután újraegyesült Németország: most összenő az is ami nem tartozik össze

Százezrek ünnepelték szombaton Németországban az újraegyesítés 25. évfordulóját. A központi ünnepséget Frankfurtban tartották, az ünnepi szónok Joachim Gauck államfő volt, aki szerint az utóbbi 25 évben beteljesült Willy Brandt néhai kancellárnak az a jóslata, hogy összenő, ami összetartozik, de a “menekültválság” miatt most össze kell nőnie olyan dolgoknak is, amelyek eddig nem tartoztak össze.

Az egységfolyamat sikere annak is tulajdonítható, hogy az összetartozás érzése, a közös értékek, a nyelv, a történelem, a rokoni és baráti kapcsolatok összekötötték a két országrészt. Most viszont a háborúk, elnyomó rendszerek és összeroskadó államok miatt Európába, és különösen Németországba érkező menekültek révén ismét feladat a „belső egység” megteremtése – mondta Joachim Gauck ünnepi beszédében, amelynek igen jelentős része a menekültválságról szólt.

Hangsúlyozta: „nem öntelten, de azért öntudatosan” az „újonnan érkezettek” tudomására kell hozni, hogy milyen alapértékekre épül a társadalmi rend Németországban. A németekre 1990 után ismét olyan feladat vár, amelynek elvégzése több nemzedéknek ad munkát.

Időre van szükség, hogy az újonnan érkezettek hozzászokjanak egy társadalmi rendhez, amely miatt nem ritkán konfliktusba kerülnek hagyományos normáikkal. Ahhoz is idő kell, hogy a régi és az új polgárok vállalják a felelősséget egy államért, amelyet közösen a sajátjuknak éreznek” – mondta az államfő. Egy „nyitott társadalomban” nem az „etnikai homogenitás” a döntő, hanem a közös értékrend, és „nem az számít, hogy ki honnan származik, hanem hogy merre tart és milyen politikai rendszert vall a magáénak” – tette hozzá.

Muszlimok: motiváltak, lelkesek, aktívak

Hírdetés

A muzulmán közösségek a nemzeti ünnepen tartják a nyitott kapuk napját, nagyjából ezer mecsetben és más imahelyen várják az érdeklődőket kiállításokkal, fórumokkal. A tudatosan a német egység napjára időzített rendezvénysorozatnak az a címe, hogy „motivált, lelkes, aktív”, célja pedig annak bemutatása, hogy a muzulmánok az ország közösségének elkötelezett tagjai – emelte ki a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD). Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka.

A Német Demokratikus Köztársaság huszonöt éve, 1990. október 3-án szűnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység.

Óvott az elidegenedéstől a német-orosz kapcsolatokban Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő táviratban üdvözölte a német vezetőket a német újraegyesítés alkalmából.

Putyin nem csupán jókívánságait fejezte ki a negyedszázados jubileum alkalmából, de egyidejűleg figyelmeztetett arra is, Oroszországnak és Németországnak meg kell őriznie a két nép közötti kapcsolatokban rejlő pozitív potenciált.

Németország negyedszázaddal ezelőtt történt újraegyesítése a hidegháború végét jelentette Európában, továbbá új fejezetet nyitott országaink kapcsolatában – írta táviratában Putyin anélkül, hogy közvetlenül említette volna a Berlin és Moszkva között az ukrajnai és a szíriai helyzet megítélésével kapcsolatos nézeteltéréseket.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »