Mitől félünk, lányok, asszonyok?

Mitől félünk, lányok, asszonyok?

Olvasom a lehangoló statisztikát. Szlovákiában egyre csak növekszik a mellrák előfordulása 50 éves korig. Érdekes adat, hogy Pozsonyban 80 százalékkal gyakrabban fordul elő, mint az ország kevésbé fejlett, keleti vidékein. Az ok nem meglepő. Arrafele több gyermeket szülnek a nők, és ez bizony, a gyakori szoptatás miatt, rákmegelőző hatással bír.

A jó hír legalább az, hogy sokkal jobbak a gyógyulási esélyek, ha időben felfedezik a daganatot. De azért még van bőven behozni valónk. Míg Szlovákiában a több mint ötéves túlélés a diagnózis felállítását követően a betegek 76 százalékára jellemző, addig például Nagy-Britanniában 86, de a szomszédos Csehországban is 81 százalékos.

Az orvosok és a betegek érdekeit védő szervezetek nem győzik hangsúlyozni, a mellrák ugyanolyan betegség, mint a többi. Ha időben felfedezik, az esetek döntő többségében teljesen gyógyítható. Az idő faktor az, ami alfája és ómegája lehet a gyógyulásnak. Ha úgy tetszik, a lenni vagy nem lenninek…

Hírdetés

Kérdezem ismerősömet, mikor járt utoljára preventív vizsgálaton a nőgyógyászánál. Van annak már négy éve is, mondja. Nem megyek, mert még találnak valamit…

Na, az ilyen válaszoktól mindig felmegy benne a pumpa. És eszembe jut egy másik nőtársam, aki nagyon odafigyelt arra, hogy évente elmenjen a szokásos szűrésre. Mindig minden rendben volt. Aztán az egyik után pár nap múlva telefont kapott, hogy csomagoljon össze, és irány a kórház. Azonnali nőgyógyászati műtétre van szüksége. Merthogy baj van. Szerencsére még orvosolható. Ha kihagyta volna az éves prevenciót, lehet már nem lenne közöttünk.

Az évi egyszeri nőgyógyászati vizsgálat már egészen fiatal kortól mindenkinek melegen ajánlott. Merthogy a manapság már fiatalon, szinte gyerekként kezdik a nők a nemi életet és sűrűn váltogatják partnereiket. A védekezés nélkül szex pedig nagyon sok bajt okoz. Ezek közül is a legsúlyosabb a méhnyakrák. Ez mindig a fiatalabb, sokszor kisgyermekes anyák köréből szedi áldozatait. Szerencsére ma már védőoltással lehet védekezni ellene, talán néhány év múlva végre kedvezőbben alakulnak nálunk is a statisztikák.

Az egyik beszélgetős műsorban a rendkívül szimpatikus patológus orvos arról beszélt, ha a nők eljárnának rákszűrésre és mammográfiára, és ötévente egyszer mindenki elmenne vastagbéltükrözésre, a rákos betegségek 80 százalékát meg lehetne előzni! Ezen érdemes eltöprengeni, venni a bátorságot és időpontot kérni a nőgyógyászunktól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »