Mitől emelkedhet meg a vérnyomás?

Mitől emelkedhet meg a vérnyomás?

Ha korábban sosem volt gond a vérnyomásunkkal, akkor is előfordulhat, hogy egy mérés során magasabb értékeket rögzítenek. Aggodalomra azonban csak olyankor van ok, ha vérnyomásunk tartósan magassá válik.

Az átmeneti vérnyomás-emelkedés hátterében sokszor olyan dolgok állnak, amelyek nem károsak az egészségünkre – írja a Házipatika.com.

Magasabb értékek méréséhez már az is elég lehet, ha orvoshoz menet késésben voltunk és siettünk, esetleg még szaladnunk is kellett a busz után. Ilyenkor a felgyorsult szívverés miatt több vér áramlik az izmokhoz, és nagyobb nyomás nehezedik az erekre. A pontos érték méréséhez normál szívritmusra van szükség, amelynek visszaállítása akár fél órát is igénybe vehet.

Hírdetés

Ha a húgyhólyagunk megtelik, testünk stresszhormonokat, például adrenalint bocsát ki, ez pedig mérhetően megemeli a vérnyomást. Ha mérés előtt vizelési ingert érzünk, mindenképpen menjünk ki a mosdóba, és vérnyomásunk néhány perc múlva visszaáll a normálértékre.

A koffeinfogyasztás is megemelheti a szívritmust, különösen olyanoknál, akik nem kávéznak, illetve isznak energiaitalt mindennap. Ha tudjuk, hogy mérésre megyünk, mindenképpen mellőzzük az ilyen italokat.

Ha keresztbe tesszük a lábunkat, akkor összenyomjuk az ereket, így felsőtestünkbe több vér áramlik, ami mérésnél szintén eredményezhet magasabb értékeket. Ilyenkor lábaink legyenek a talajon, karjainkat pedig nyugtassuk az asztalon, illetve a szék karfáján.

Alacsony hőmérséklet esetén a bőr felszínéhez közeli vérerek a törzsünk felé irányítják a vért, hogy segítsenek melegen tartani a létfontosságú szerveket – fontos, hogy ha vérnyomást méretünk, ne fázzunk. Ha túl hideg van, várakozás közben hagyjuk magunkon a kabátunkat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »