Mit üzen nekünk a 2014-es választás?

Ez persze attól függ, hogy kinek is szorítottunk, vagy kiknek a bukásában reménykedtünk vasárnap este. Az a vicces, hogy a részeredmények tükrében minden pártnak van oka a szomorkodásra vagy az ünneplése, attól függ, hogy melyik oldalát nézi az éremnek.

Centrális erőtér működésben

A Fidesz örülhet, mert példátlan sikert végrehajtva újrázni tudott. Lehet lovagolni a választási törvény igazságtalanságain, meg hogy 44 százalékból hogy lesz 67 a parlamentben, de ennek sok értelme nincs. 2 millió szavazat az több, mint 1,2 és több, mint 1. Orbán Viktor harmadszorra is miniszterelnök lehet, és kényelmes többsége van, hogy folytassa, amit négy éve elkezdett.  Ha a kétharmad nem is jön össze, azzal csak a meggy gurul le a tejszínhab tetejéről: a 2010-es ciklusban minden fontos törvényt alkotmányos szintre emeltek. Bejött a centrális erőtér terve is: egy középre húzó néppártot két közepes vesz körül jobb, illetve baloldalon.

Ha a dolgok másik oldalát nézzük, lehet, hogy Orbán Viktor mosolya mégsem volt teljesen őszinte a Bálna oldalában. A Fidesz szavazóinak közel negyede név év alatt elpárolgott. 2010-ben még 2,7 millió ember gondolta úgy, hogy Csak a Fidesz!, tegnap 630 ezerrel kevesebben voltak. A Jobbik lassú, de folyamatos vidéki erősödése sem ígér sok jót a jövőre nézve, ráadásul a baloldallal várhatóan kemény csatákat kell majd vívni Budapestért az önkormányzati választáson.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »