Mit tilos postai úton külföldre küldeni?

Mit tilos postai úton külföldre küldeni?

A Szlovák Posta alkalmazottai főleg ilyenkor, év vége táján több olyan küldeményre akadnak, melynek tartalmát tilos külföldre továbbítani. Légi szállítás esetén ezek megnehezítik és lassítják a csomagberakodást és végeredményben a többi küldemény kézbesítését is.

„A postahivatalok kötelesek visszatartani a tiltott tartalmú küldeményeket. Amennyiben a posta alkalmazottai a küldeményben nem engedélyezett tartalomra bukkannak, erről a posta értesíti az illetékes szerveket“ – közölte a Szlovák Posta szóvivője, Iveta Dorčáková.

Ezek jegyzéke megtalálható a Szlovák Posta weboldalán a nemzetközi kézbesítési feltételek között (poštové podmienky v medzinárodnom styku). A posta egyúttal kér mindenkit, hogy tartsa be ezeket a rendelkezéseket. „A külföldre szánt küldeményekben, valamint belföldre is tilos tudatmódosító hatású kábító- és élvezeti szereket, mérgező anyagokat, nukleáris és radioaktív anyagokat, veszélyes vegyi anyagokat, robbanóanyagokat, lőszereket, gyúlékony anyagokat, lőfegyvereket vagy késeket küldeni“ – sorolta Dorčáková.

Hírdetés

Ugyancsak tilos élő állatok, veszélyeztetett szabadon élő állatok és növények küldése, valamint olyan küldeményeké, melyek tartalma veszélyezteti az emberek életét, egészségét, vagy károsítja a környezetet.

„Nem engedélyezettek olyan küldemények sem, melyek elrendezése vagy látható tartalma sértő, megszégyenítő jellegű. Az ékszerek, nemesfémek, bankjegyek, postai bélyegek és egyéb értékek csak biztosított csomagküldeményként adhatók postára“ – tette hozzá a szóvivő.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »