Mit tegyünk, mit együnk az óév utolsó és az új év első napján

Mit tegyünk, mit együnk az óév utolsó és az új év első napján

„Olyan lesz az egész év, amilyen az újév” – mondták eleink. A régi magyar hagyományok szerint jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk az év első napján, mert úgy tartották, hogy gyakran fogjuk azt cselekedni az év hátralévő részében is.

A hagyományok szerint kerülendő minden olyan házimunka, amellyel elűzhetjük a szerencsénket. Tilos mosni, teregetni, sepregetni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét), de a varrás is végzetes hatással lehet a babonák szerint (bevarrják a tyúk fenekét, azaz elapad a gazdagság).

Általánosságban elfogadott nézet, hogy újév napján tilos baromfit fogyasztani. A csirke ugyanis egész napját azzal tölti, hogy a baromfiudvaron áll és mindent szétszed a körmeivel. A pulykával egyetemben mindkét szárnyas szétkaparja (hátrakaparja) a szerencsénket, amely egész évben mellőzni fog minket. Ráadásul a pulyka haragot is terjeszt, így bosszúságot, mérgelődést és összezördülést hozhat az egész családra.

A hal evését illetően megoszlanak a hagyományok. Egyes babonák szerint tilos halat enni újévkor, ugyanis az elúszik a szerencsénkkel. A nyálkás, nehezen megfogható test pedig azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton kicsúszik a kezeink közül.

Mások szerint azonban az év első napján is lehet halat fogyasztani, csak a farkánál kell kezdeni, nehogy elússzon a szerencsénkkel. Ráadásul e hagyomány szerint a sok pikkely gazdagságot is eredményez.

Hírdetés

Más a helyzet azonban szilveszterkor. Az év utolsó estéjén annyi baromfit és halat ehetünk, amennyi csak belénk fér. A hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével.

A szilveszteri, helyesebben újévi szerencsejelképek: a kéményseprő, a négylevelű lóhere, a patkó, a lencse és főleg a malac.

Dömötör Tekla (1914–1987) néprajztudós a régi szokások túlélő tanújaként ránk hagyott munkájában, „A népszokások költészete” és a „Magyar népszokások” című gyűjteményében részletes leírást nyújt a mai modern emberek számára arról, miként búcsúztatták őseink az óesztendőt.

Forrás: szilveszter.hu.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »