Mit szabad mondani a közösségi oldalakon? – avagy a kettős mérce, és a ballib trolloké a jövő

Az egyik kedves olvasónk keresett meg. Megkért, írjunk egy esetről. Sokáig hezitáltam, majd ráálltam. 

Ráálltam, mert a közösségi oldalaknak köszönhetően egyre atomizáltabbá és ellenőrizhetetlenebbé váló információáramlás, illetve a mind gátlástalanabb színvonalú közéleti véleménynyilvánítás felelősségszintjei elmosódóban vannak – és így érdekes lehet egy ilyen példaeset. Mert egy közszereplőnek lassan semmit, míg egy közösségi oldal “civil tagjának”, legyen az valós személy, vagy kamuprofil mögé bújó troll – mindent szabad… Hisz az elsőt felelősségre vonják, az utóbbit nem…

Nos, lássuk a tanulság nélküli probléma dilemmájának alapesetét!

Van a közösségi oldalon egy Harsányi Nikolett nevű, vagy valós személy, vagy egy kamuprofil mögé bújt, fizetett troll. A személyes oldala szerint Magyarország madridi nagykövetségének munkatársa. Habár a nagykövetség hivatalos oldalán a munkatársak között nem lelhető fel a neve, az intézmény pedig nem ad ki személyes adatokat, így még azt sem lehet tudni, hogy valóban létező nagykövetségi dolgozóról van-e szó. 

Íme:

Harsányi Nikolett profilja

Nos, a hölgy – az olvasónk jelzése szerint – az alábbi, a párt hivatalos oldalán lévő Fidesz közleményt kommentálta egy fél napon keresztül, folyamatosan megszólítva és provokálva az ott megszólalókat.

Fidesz közlemény posztja

Hírdetés

Amihez persze szíve-joga… Mert véleménynyilvánítás szabadság, demokrácia, stb. van.

Órákon keresztül vitázott a poszt alatt jelenlévőkkel. Csak egy-két példa:

A kérdés az, hogy a madridi nagykövetség alkalmazottjának, azaz az országunkat Spanyolországban képviselő személynek benne van-e a munkaköri leírásában az, és egyáltalán van-e annyi szabadideje, hogy provokatív vitákat generáljon félnapon keresztül a Fidesz közleményei alatt.

Ha pedig nem valós személyről van szó, akkor marad az az alapkérdés, hogy hol húzzuk meg a tisztességes véleménynyilvánítás határait. Ugyanis a közösségi oldal a minap hirdetett harcot a kamuhírek ellen, és számtalan esetet tudnék említeni, amikor bizonyos politikai megjegyzések miatt valós személyeket büntiből egy-két napig letiltott a felület “szigorú ura”.

Míg egy vélelmezhetően nem valódi személy, azaz egy fizetett ellenzéki troll, aki ráadásul a magyar kormány külképviseletének alkalmazottjának adja ki magát és folyamatos ellenzéki propagandája nyomán számos feljelentést tettek ellene, szabadon folytathatja a politikai aknamunkát ma is…

Szóval nincs ez így rendjén… Mert ebben az esetben vagy egy kormányzati alkalmazott lépi túl minden felelősségre vonás nélkül a politikai véleménynyilvánítás tekintetében az egyébként is kényes, a munkájából eredő lehetőségeit; vagy egy ellenzéki troll garázdálkodhat szabadon azon a felületen, ahol egyre inkább az a tendencia, hogy a kamuhíreket kiiktatják a központból “valakik”. És mivel a főszereplőnk erős ellenzéki szerepkörbe, ráadásul igen provokatív módon lép fel, és a feljelentésekre még azt sem ellenőrzi le senki, hogy valóban egy létező nagykövetségi dolgozóról van-e szó, így felmerülhet annak dilemmája, hogy a közösségi oldalon egyfajta kettős mércén alapuló cenzúra van kialakulóban.

(Folyt.köv.)

The post Mit szabad mondani a közösségi oldalakon? – avagy a kettős mérce, és a ballib trolloké a jövő appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »