Mit lép Németország a szexuális támadás után?

Mit lép Németország a szexuális támadás után?

Várhatóan nem lesznek hatással a Kölnben és Hamburgban szilveszter éjszakáján történtek Németország migrációs politikájára – vélekedik Tamási Anna, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet szakértője.

Ismert, a kölni főpályaudvarnál szilveszter éjjelén történt támadásnak – mely során fiatal férfiak hordákba verődve „vadásztak” nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket – legalább 80 sértettje van, eddig 90 feljelentés érkezett a rendőrségre. Hasonló esetek történtek Hamburg vigalmi negyedében is. Az új év első napján megjelent rendőrségi közleményben ugyanakkor nem esett szó arról, hogy a támadók bevándorlók lettek volna. Azóta kiderült, az elkövetők egy nagyjából ezerfős csoportból kerültek ki, „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

Tamási Anna, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet szakértője szerint a rendőrségre, az államigazgatás egyéb szerveire, valamint a médiára is igaz, hogy megpróbálják fenntartani az állampolgárok viszonylagos nyugalmát, a szilveszterkor történteket pedig nem összemosni a jelenlegi migrációs hullámmal, melynek egyik fő célpontja éppen Németország. Közeledik ráadásul a Kölni Fesztivál ideje, ami hatalmas esemény, rengeteg nemzetközi vendéggel, és noha a mostaninál várhatóan erősebb rendőri jelenlét lesz, a látogatókat semmiképpen sem akarják elijeszteni a részvételtől. A rendőri erők ugyanakkor jelenleg igencsak leterheltek a bevándorlással kapcsolatos intézkedések miatt.

Hírdetés

Az incidenseknek ugyanakkor várhatóan nem lesznek komoly hatásai az országos politikára, inkább csak helyi szinten várható majd a biztonsági erők fokozott készenléte. Tamási Anna emlékeztetett rá: korábban az Angela Merkel vezette, kormányzó német kereszténydemokraták (CDU) kongresszusa elsöprő többséggel fogadta el azt a tervet, miszerint érezhetően csökkenteni kell a menedékkérők számát, illetve felgyorsítják a kitoloncolásokat. Merkel pozíciói ennek eredményeként ismét megerősödtek pártján belül, a migrációs nyomás csökkentésére vonatkozó tervezetet pedig a korábban a kancellár asszonyt szokatlanul keményen kritizáló koalíciós partner, a Keresztényszociális Unió (CSU) is üdvözölte.

Merkel: Komoly választ kell adni

Kedden egyébként Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy a jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek – mint fogalmazott – a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »