Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fõ „verõlegénye”?

Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fõ „verõlegénye”?

A podul.ro portál szúrta ki először egy székelyföldi tévé felvételei alapján, hogy az úzvölgyi incidens közepette megjelent egy olyan figura is, aki nemrég nagy médiafigyelmet kapott Romániában. Sebastian Gheorghe Cucoșról van szó, akivel tavaly augusztusban azzal lett híres, hogy ő vezényelte az úgynevezett “diaszpóra-tüntetésen” augusztus 10-én a békés tüntetőkre a csendőröket, akik meglehetősen erőszakosan, és sok könnygázzal léptek fel.

A főcsendőr felbukkanása a videóban 2:40-kor és 8:40-kor történik.

Cucoș jelenleg a csendőrség vezérkari főnöke, Carmen Dan belügyminiszter jobbkeze, akinek jelenléte meglepő, hiszen viszonylag kis számú emberre kellett számítani a temetőnél. Cucoș több, a helyszínen készített videón is felbukkan, egyszer a felhevülten közelgő román tömeg és a magyarokat védő csendőrsorfal között áll, máskor a középen álló magyar politikusoknak hadonászik, mert benyomulni készül a tömeg, és Cucoș jelzi, hogy jobb, ha elállnak az útból.

Hírdetés

Nem tudni tehát, mivel volt indokolható a vezérkari főnök bevonása az akcióba, főleg azért, mert nem egyedül ő volt bukaresti vendég, hanem néhány tucatnyi fociultra is érkezett. Ők voltak azok, akik a temető oldalán bemászva végül megostromolták, és megrongálták a főkaput, és néhányan botokkal ütötték az azt védő magyarokat.

Cucoș egyébként több más felvételen is feltűnik, az uh.ro saját összeállítást is készített róla, íme:

Mi a saját riportunkban egyelőre nem találjuk, de ha ti megtaláljátok a képeken, jelezzétek nekünk.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »