Mit kell tudni a vébéről? Kérdések & válaszok, laikusoknak

Mit kell tudni a vébéről? Kérdések & válaszok, laikusoknak

Gyorstalpaló.

1. Mikor kezdődik és meddig tart?

November 20-án (vasárnap) délután kezdődik a Katar–Ecuador mérkőzéssel, és december 18-án (vasárnap) ér véget a döntővel.

2. Hol lesz?

Katarban. Hol van Katar? A Közel-Keleten. Miért pont ott lesz a vébé? Mert így döntött a FIFA végrehajtó bizottsága. Most már Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke is belátja, hogy annak idején hiba volt Katarnak adni a vb-rendezés jogát, de késő bánat, ebgondolat. (Tetszettek volna nemet mondani a kenőpénzre, ugye.) Soha ilyen kis ország, amelynek ráadásul semmilyen futballtörténete nincs, nem rendezett világbajnokságot. Pláne nem a sivatagban. A szavazást azóta a korrupció iskolapéldájaként emlegetik, egyszer talán tankönyvi eset lesz (a kriminalisztika tanszéken).

3. Mit kell tudni Katarról?

A világ egyik leggazdagabb országa, óriási kőolaj- és földgázkészlettel. Fővárosa Doha. A 2,6 millió lakosból csak 300 ezer a katari, a többiek vendégmunkások (főleg indiaiak, pakisztániak, nepáliak). Katarban az emír uralkodik (és az ő rokonai). Pártok nincsenek. Se alkohol. Se emberi jogok.

4. Mi a gond Katarral?

Azt leszámítva, hogy gyakorlatilag rabszolgatartó államként működik, s az elmúlt években több ezer nepáli és pakisztáni vendégmunkás halt meg a katari építkezéseken a sanyarú munkakörülmények miatt, vagy hogy a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése szerint a hatóságok még ma is letartóztatják a melegeket, mert a fundamentalista iszlám törvénykezés, a saría értelmében a homoszexualitás büntetendő (s a büntetés mértéke a pénzbírságtól a halálra kövezésig terjedhet), tulajdonképpen semmi.

5. Ott lesznek a magyarok?

Nem. A magyar válogatott utoljára 1986-ban szerepelt (le) világbajnokságon (szovjet–magyar 6:0). Hát a szlovákok, ők ott lesznek? Nem, ők sem. A csehek? Ők sem. Ki lesz ott? Majdnem mindenki, aki számít. Kivéve az olaszokat, mert ők elcsúsztak a pótselejtezőben.

Hírdetés

6. Hánykor lesznek a meccsek?

Talán ez a legfontosabb kérdés, hiszen a következő egy hónapban ehhez igazodik a naptár. Sajnos nincsenek jó híreink: a csoportmeccsek közép-európai idő szerint 11, 14, 17 és 20 órakor kezdődnek, hétköznap is. Ami azonnal fölvet egy sor gyakorlati kérdést: ki fog menni a gyerekért az oviba/iskolába? Hogyan egyeztethető össze a sok meccs a munkahelyi kötelességekkel? És így tovább. Nem könnyű a futballfüggők élete.

7. Hány meccs lesz?

Sok. A csoportkörrel kezdődik, az eltart néhány napig, aztán jön a nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, bronzmeccs, döntő. Összesen 64 meccs. (Mi dönt akkor, ha a csoportkörben két csapat azonos pontszámmal végez? Előbb a jobb gólkülönbség, aztán a több rúgott gól, s csak ezután az egymás elleni eredmény. S mi történik akkor, ha az egyenes kieséses szakaszban döntetlennel végződik egy mérkőzés? Olyankor klasszikus hosszabbítás következik, 2×15 perc, s ha így sem születik döntés, jöhet a tizenegyespárbaj. Ez a legizgalmasabb rész, csak szólunk!)

8. Katarban kánikula van?

Nincs. Éppen azért rendezik novemberben, hogy ne legyen extrém hőség. Ha júliusban/augusztusban lett volna a vébé, olyankor 50 fok van ott. Most az átlaghőmérséklet 25 fok. Alkoholt is árusítanak majd, de csak néhol. A hírek szerint egy korsó sör Katarban 13–17 euróba kerül.

9. Mi a les?

Nos, igen. A les definíciója ilyenkor, vébé idején, ha nem is az alapműveltséghez, de a túlélőszetthez tartozik. Szóval: kékek–sárgák meccs, támad a kék csapat, kék Pisti passzolja a labdát kék Petinek, de ha abban a pillanatban, amikor kék Pisti elrúgja a labdát, kék Peti közelebb van a sárgák kapujához, mint az utolsó sárga védő, akkor a partjelző emeli a zászlót, bíró sípol: les! Leegyszerűsítve ennyi, sok-sok apróbetűs lábjegyzettel. Bonyolult? Hm. Akkor itt van, könnyítésként, a termodinamika második fő tétele (Carnot-féle megfogalmazás): „Két adott hőtartály között működő hőerőgépek közül a reverzibilis Carnot-ciklus szerint működő hőerőgépnek maximális a termikus hatásfoka.”  Mégiscsak emberibb a lesszabály, nem?

10. Kik lehetnek a vébé sztárjai?

Az argentin Messi, mert mindent megnyert már, amit lehetett, csak világbajnoki címet nem, és ez az utolsó esélye. A francia Mbappé, mert nem véletlenül taksálják ma a legtöbbre (piaci ára 160 millió euró). A brazil Neymar, ha csak a focira figyel, és mellőzi a sztárallűröket. A belga De Bruyne, mert ahogy indít, ahogy passzol, ahogy olvassa a játékot… Nem találunk szavakat. De Bruyne zseni. Nem túlzás. Z.S.E.N.I.

11. Van még valami, amit nem mondtunk el?

Van. A jó hírt a végére hagytuk. A Vasárnap családi magazin jövőre három futballmelléklettel jelentkezik, amelyekben összegyűjtjük minden idők legjobb meccseit, klubjait, játékosait – s persze sok minden mást is. Futballra fel!

A cikk a Vasárnap családi magazin 2022. november 15-i számában jelent meg.

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »