Mit főzzünk ma? (Zöldséges-gombás csülök római tálban)

Mit főzzünk ma? (Zöldséges-gombás csülök római tálban)

Hozzávalók: 1,5 kg csont nélküli, előfőzött, füstölt csülök, 3 evőkanál mustár, 5 evőkanál méz; a zöldséges-gombás ágyhoz: 3–4 fehér hagyma, 3 kápiapaprika, 4–5 cikk fokhagyma, 50 dkg csiperkegomba, 2 nagy murok, só, 4 evőkanál zsír.

Elkészítése: A római tálat az étel készítése előtt két órával beáztatjuk, vagyis vizet öntünk mindkét részébe. Ezalatt a zöldségeket megpucoljuk, a gombát és a fokhagymát 3–4 darabba vágjuk, a murkot vastag karikákra szeleteljük, a hagymát és a paprikát nagy kockákra daraboljuk. Az egészet egy tálba halmozzuk, sózzuk és összeforgatjuk. A csont nélküli, előfőzött füstölt csülköt kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A mustárt összekeverjük a mézzel, és ezzel a keverékkel bekenjük a csülökszeleteket. A római tálat vastagon kikenjük zsírral, beleszórjuk a zöldséges gomba felét, ágyat készítve a csülöknek. A csülökszeleteket egymás mellé sorakoztatjuk a zöldséges-gombás ágyon, majd beborítjuk a maradék keverékkel, és felöntjük a tál feléig vízzel (kb. 2–3 dl). Az edényt lefedjük, és előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon 20 percig pároljuk, utána visszavesszük a hőfokot 180 Celsius-fokra, és kb. 1,5 órát hagyjuk, hogy készüljön. Tálaláskor tányérra halmozzuk a zöldséges-gombás ragut, mellérakjuk a csülökszeleteket és köretként petrezselymes krumplit adunk hozzá. Az ételt bélszínnel is lehet készíteni.

Hírdetés

Elkészítési idő: 2 óra

Mennyiség: 4–5 személy

Megjelent a 100 sepsiszéki recept, több mint 100 sepsiszéki háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »