Mit csinált Orbán Viktor Amerikában a CIA-hoz köthető alapítvány ösztöndíjasaként?

A miniszterelnök életrajzában akadnak lyukak. A Soros-ösztöndíj szerepel benne, egy másik, 1992-es amerikai tanulmányútja viszont nem. Orbán Viktor a German Marshall Fund (GMF) jóvoltából járt az USA-ban, annak a szervezetnek a támogatásával, ami az utóbbi években mint a hazai liberális körök támogatója jelent meg a kormánypárti sajtó hasábjain. A German Marshall Fund-utazás révén került kapcsolatba az amerikai titkosszolgálatokkal a Frankfurter Allgemeine Zeitung egykori újságírója, Udo Ulfkotte is, aki könyvet írt azokról a szervezetekről, amelyek juttatásaik révén érdekeik szerint torzítják a híreket és formálják Amerika-baráttá a sajtót.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a GMF kapcsolatban áll az amerikai titkosszolgálatokkal. Ezt a vélekedést a szervezet vezetésében helyet foglalók életútja is alátámasztja. A GMF emberei úgy kezelték 1992-es kint tartózkodásakor Orbán Viktort, mint aki két év múlva az ország miniszterelnöke lesz. „Végigvitték például az összes katonai, elhárítási, kémelhárítási, biztonsági és hasonló vonalon, a legbelső, legtitkosabb ügyekbe is beavatták.

Hírdetés

Orbán-kormány álláspontja érdekes módon, komoly fordulatot vett az EU és az USA szabadkereskedelmi egyezményével (TTIP) kapcsolatban. Múlt héten az Amerikai Kereskedelmi Kamara évnyitó rendezvényén Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete elismerően szólt arról, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter is támogatja a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást, a fideszes EP-képviselők pedig vidáman megszavazták, a TTIP tárgyalásának folytatásáról és az egyezmény megkötéséről szóló előterjesztést az Európai Parlamentben. Azért furcsa ez, mert korábban a magyar kormány elutasítóan állt az egyezményhez, nemrég Magyarország Washingtoni nagykövete azonban már azt mondta: a megállapodás megkötése fontosabb, mint valaha.

Hogy mi állhat a hirtelen jött pálfordulás hátterében, továbbá milyen erők és gazdaságicsoportok érdekeit képvisel, és hogyan szerez befolyást az Orbán Viktort is ösztöndíjjal jutalmazó GMF, kiderül a ma megjelent Bar!kád hetilapból!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »