Miről beszélt Shane Katinkával?

Miről beszélt Shane Katinkával?

A TELJES MAGYAR OLIMPIAI PROGRAM

Riói idő szerint 22.20-kor Hosszú Katinkának sajtótájékoztatót kellett volna tartania a 100 méter hát győzteseként, ám ezt el kellett halasztani. Az ok egyszerű: a második olimpiai aranyérmét szerző Iron Lady-nek még jelenése volt a medencében, a 200 méter vegyes középfutamára kellett felkészülnie.

Amíg ő készült, lezajlott a férfiak 200 méteres pillangó versenyének a két középdöntője is, és mint megírtuk, a legjobb idővel Kenderesi Tamás jutott a fináléba, a 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpset és Cseh Lászlót is megelőzve. Utóbbi elsősorban nem is emiatt volt letörve:

– Nem tetszett az úszásom, éreztem, hogy nem áll össze megfelelően – nyilatkozta kissé idegesen. – Sajnos a mezőny lassan úszott, nem húzott, így hiába nyertem meg a futamomat, csak a harmadik legjobb idő az enyém. Ugyanakkor van még bennem tartalék, az úszásom csak jobb lehet a döntőben.

Kenderesi Tamás egy nap alatt kétszer is lehajrázta Phelpset, de ettől még nem érzi magát favoritnak.

– Nekem ő volt a példaképem és nagyon meghatott, hogy most odajött hozzám, és gratulált. Ne felejtsük el, neki éppen annyi olimpiai aranyérme van, ahány éves én vagyok, nagyon tisztelem őt. Ezzel együtt szerintem a legtöbb tartalék Cseh Laciban van, képes lesz megnyerni a számot. Természetesen én is mindent beleadok, nagyon kemény küzdelem lesz.

Hírdetés

Nem sokkal később a dél-afrikai Chad LeClos szóról szóra így nyilatkozott a döntőről. Ő a negyedik legjobb idővel érkezik oda, ám nem sokkal előtte ezüstérmet nyert 200 gyorson, holnap viszont pihenten ugrik majd a vízbe, ezért alighanem rá is figyelnie kell a két magyarra.

– Nehéz bármit mondani előre – szögezte le Chad LeClos. – Ott leszek én és hét másik srác, aztán minden megtörténhet. Természetesen Michael, László és Tamás nagy favoritok, roppant kemény döntőre számítok.

Hosszú Katinka csaknem hajnali egy órakor jutott el a sajtótájékoztatóra. A futam után még elment levezetni, azaz úszott kicsit, majd öt percre beült a jégkádba, felöltözött, és ezután nyilatkozott. A Magyar Nemzet kérdésére elmosolyodott: ötven méternél hatodikként ért a falhoz, majd a fordulót követően elsőként bukkant fel, tehát mi történt a víz alatt, és ez része volt-e a taktikának?

– Igen, része volt. Az előfutam után beszéltünk erről Shane-nel (Hosszú Katinka férje és edzője – a szerk.), és úgy láttuk, a fordulómban még van tartalék. A rövid pályára készülve ezt tökéletesen begyakoroltam, ám délelőtt nem volt tökéletes, nem használtam ki ezt a tudást. Most viszont ezt hozzá tudtam tenni az úszásomhoz. Fogalmam sem volt, hogy a többiek mennyit adtak ki magukból az előfutamból, de különösebben nem is érdekel, ezúttal is csak saját magamra, a saját úszásomra összpontosítottam. Sikerült jól összerakni az úszást, jó volt, és nagyon élveztem. Majd elmondta azt is, hogy valóban nem érzi magát jó sprinternek, és azért mondta korábban, hogy akár nyolcadik is lehet, mert száz méteren elég egy apró hiba, és nincs lehetőség kijavítani.

– Persze, szerettem volna nyerni, ez volt a cél, ám ez a táv kiszámíthatatlan. Tudtam, hogy ha minden összejön, úgy alakul, ahogyan eltervezzük, akkor lehetek dobogós. Amúgy minden egyes verseny más és más. Jó lenne egyszer úgy nyerni, ahogyan egykor Egerszegi Krisztina is tette, azaz ötven méterrel a cél előtt már mindenki tudja, nem lehet behozni, de annak is megvan a maga szépsége, ha egy cím roppant izgalmas versenyben dől el.

Shane Tusup a 400 méter vegyesen aratott siker után a közösségi oldalán vallott szerelmet a feleségének. Hosszú Katinka erről ezt mondta:

– Nekem ezt minden egyes nap elmondja, és szólt, hogy szeretné ezt nyilvánosan is megtenni, mert senki sem kíváncsi rá, hogy ő mit gondol, és mit érez. Sokan kritizálják a párkapcsolatunkat, ami nevetséges, mert azt csak mi ismerjük, hiszen mi élünk benne. Nélküle nem tartanék itt, nem lennének világcsúcsaim és bajnoki címeim.

Kedd este – magyar idő szerint hajnalban – Hosszú Katinka először a 200 méter pillangó középdöntőjében úszik, amelyet mintegy ötven perccel később a nagyon fontos 200 méter vegyes következik, amelynek a döntőjébe a második legjobb idővel jutott be a tegnapi program zárásaként. Kérdés, az előbbi nem lesz-e káros hatással az utóbbira.

– Ezt majd még átbeszéljük Shane-nel. Most a két úszás között talán túl sok idő telt el, kicsit lemerevedtem, de majd meglátjuk, mi lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »