„Mire számítsunk, ha beköszönt az igazi tél?”

„Mire számítsunk, ha beköszönt az igazi tél?”

Jeges utak, árokba sodródott autók, több órás késések és véget nem érő dugók – épphogy ízelítőt kaptak a télből Kárpátalján és máris jelesre vizsgáztak tehetetlenségből a felelős szervek. Pedig még nem heverte ki a megye az egy héttel korábban meginduló árhullám pusztítását sem. A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata korántsem volt a helyzet magaslatán, jelentésük szerint még csütörtökön is mindig több, mint száz háztáji volt víz alatt, s közel félszáz lakóház volt elvágva a külvilágtól. A hirtelen jött tél pedig – ahogy a helyiek már hozzászokhattak – felkészületlenül érte a megyei útkarbantartó vállalatokat.

Már december 20-án éjjel jelentős fennakadást okoztak az időjárási viszontagságok a Kijev–Csap autóúton. Elakadt kamionok, koccanásos balesetek és feltorlódott sorok bénították a közlekedést, ahonnan egyedül a hókotró munkagépek hiányoztak. Másnap reggelre megyeszerte korcsolyapályává változtak az utak. – Negyven perce hiába várom a buszomat, már rég elkéstem a munkahelyemről – panaszkodott egy átfagyott férfi a beregszászi járási Makkosjánosi központjában. – Nevetséges, hogy hét kilométerre lakom, és nem tudok bejutni dolgozni. A gyerekek iskolába se mentek, mert balesetveszélyre hivatkozva nem indították útnak az iskolabuszokat. Ha már most ekkora a tehetetlenség, mire számítsunk, ha beköszönt az igazi tél? – tette fel a kérdést.

Időközben több busz is befut, de nem vesz fel utasokat, mivel teljesen tömve érkeznek a kimaradt járatok miatt. Az autók csúszkálnak, kipörögnek a kerekek, s csodával határos, hogy nem látunk egy koccanást sem. Bár csúszásmentesítés nincs, négy gépfegyveres rendőr éberen figyeli a káoszt. Nyilvánvalóan körözést indítottak valaki ellen, de ha már kirendelték őket, akkor keresnek némi mellékest is az ünnepek előtt, ha szabálytalanságot látnak. Áthágásokból pedig nincs hiány, az autósok annak is örülnek, ha az úton tartják a járművüket.

Hírdetés

Beregszász polgármesterének közleményéből kiderül, hogy a járás közútkezelő gépe meghibásodott, így a városi útkarbantartó vállalat munkatársai végeznek csúszásmentesítést a környéken. A jeges, szóratlan vasúti átkelőkön csúszkálva az intézkedések nehezen érzékelhetők…

Közben sztrájkolnak a munkácsi útkarbantartó vállalat munkatársai, akik három hónapja nem kapták készhez a fizetésüket, mivel az állami költségvetésből nem különítettek el megfelelő összeget a honoráriumokra és az utak karbantartására. Az útadó befizetésének hiányával nem takarózhat a kincstár: az egekbe szökött üzemanyagárakkal megsarcolják a járműtulajdonosokat, ami sajnos nem köszön vissza az utak állapotán. Míg Munkácson sztrájkolnak, a Técsői járásban túlbuzgóságukról tettek tanúbizonyságot az útkarbantartók, akik éjjel, mínusz 5 fokban és hóesésben kaptak kedvet az aszfaltozáshoz.

http://mno.hu/

Anomáliákból tehát nincs hiány a megyében. A Kárpátaljai Megyei Hidrometeorológiai Központ jelentése szerint a következő napokban enyhe idő várható, így kap némi haladékot a közútkezelő vállalat, hogy második nekifutásra már felkészültebben várja az újabb lehűlést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »