Mire megy el a pénz? (Háztartások kiadásai)

Mire megy el a pénz? (Háztartások  kiadásai)

Az EU tagállamai közül 2022-ben Romániában költöttek a legtöbbet élelmiszerekre és alkoholmentes italokra a háztartások havi összkiadásain belül – derül ki az Eurostat adataiból. Az EU statisztikai hivatala szerint a 15 százalékos uniós átlaghoz képest a romániai háztartások kiadásaik 25 százalékát fordították élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Románia után Bulgáriában (20,8 százalék) és Lettországban (19,7 százalék) a legmagasabb az EU-ban az élelmiszerekre és nem alkoholos italokra fordított kiadások részaránya. A lista végén Írország (8 százalék), Luxemburg (9,3 százalék) és Ausztria (10 százalék) áll.

A közlekedés súlya a szlovéniai háztartások kiadásaiban volt a legmagasabb, 17,5 százalékos, majd Litvánia és Luxemburg következik. A legkisebb arányban Szlovákiában, Horvátországban, Belgiumban költött közlekedésre a lakosság, míg Csehországban, Írországban, Dániában, Máltán, Finnországban és Romániában 10 és 12 százalék közötti volt a közlekedési költségek részaránya a kiadásokban.

Hírdetés

A lakhatási költségek (lakásfenntartás, víz, áram, gáz, fűtés) részaránya a havi kiadásokban Szlovákiában (30,3 százalék), Finnországban és Dániában volt a legmagasabb, Máltán (14,1 százalék), Horvátországban (14,9 százalék) a legalacsonyabb. Litvániában, Cipruson, Portugáliában, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Lengyelországban és Görögországban 15 és 20 százalék közötti volt ezen költségek részaránya a kiadásokban.

A statisztikai hivatal leszögezi, hogy Románia esetében a 2023. márciusi előzetes becslésekre támaszkodnak, de ezeket az adatokat várhatóan felülvizsgálják.

Az EU egészét tekintve szinte valamennyi tagállamban a háztartások fogyasztási kiadásaiban 2022-ben is a lakás-, víz-, villamos­energia-, gáz- és egyéb tüzelőanyag-kiadások tétele volt a legmagasabb, ezt követték az élelmiszerekre és nem alkoholos italokra, valamint a közlekedésre fordított kiadások. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »