Mire költött félmilliárd forintot az agrárkamara?

Több mint egy éve csúszik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 470 millió forintos portálprojektje, és így is jóval drágább a tervezettnél. Az Atv.hu birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy mi kerül a honlapon ennyibe.

Ahogy arról beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció a hét elején jelentette fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) egy még nem is élesített honlap miatt, amelyre a szervezet félmilliárd forintot költött.

A NAK kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben heteken belülre ígéri a kamara tagjainak és alkalmazottainak az „új, ügyfélbarát, minden igényt kiszolgáló” honlapot. Az egész agráriumot megcélzó portál e-irodával is segíti majd a 360 ezer felhasználó napi ügyintézését.

Az Atv.hu birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint a NAK honlaptenderébe 2013 márciusában három céget hívtak meg, a legolcsóbb ajánlat 13, a legdrágább 22 millió forint volt. Miután a nyertes pályázó 4 milliót fordított a honlap fejlesztésre, leállították a munkát arra hivatkozva, hogy már így is tetemes összeget emésztett fel. Most egyelőre a 2013 augusztusában élesített honlap látogatható, amelynek csak a hír-, illetve szakmai tematikus része készült el.

Az SAP szoftver csak 200 millió

Hírdetés

A portál szerint a NAK 2013 júliusában a Versenyképes üzleti környezet fejlesztése tárgykörben pályázott a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében. Célként az 500 ezer fős kamarai tagság magas színvonalú netes kiszolgálását tűzte ki, és vállalta, hogy 2014 végéig beüzemel egy új honlapot. A várhatóan 473 millió forintos költség felét szándékozott pályázati pénzből fedezni – olvasható a cikkben. A pályázat tervezett költségvetéséből kiderül, hogy a tényleges felület elkészítése sem kerül többe 22,5 millió forintnál. Viszont a projekthez hozzákapcsolt kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver 200 millió, a hardver 127 millió forintot tesz ki. Ezenfelül a kamara 141 milliót tervezett elkölteni hirdetésre és reklámra.

A NAK vezetése számára világos volt, hogy az SAP a beruházás 50 százalékát is elérheti, mégis emellett döntöttek. Az Atv.hu azt írja, hogy Győrffy Balázs, a kamara fideszes elnöke ekkor mentette fel Zöldréti Attila főigazgatót, aki húzódozott a támogatói szerződés aláírásától.

470 millió nem volt elég

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2015 végi nyilatkozata a honlapfejlesztés lezárultáról tájékoztatta a tagságot, de az új portált még a kamara keddi közleménye értelmében is csak hetek múlva élesítik, másrészt a decemberi  bejelentést megelőző napon a közbeszerzési hatóság hivatalos adatbázisában megjelentek az agrárkamara tanácsadói pályázatai, melyek között egy portálfejlesztésre vonatkozó felhívás is szerepelt: a 2016. január 4-éig nyitva álló lehetőség nyertese arra vállalt kötelezettséget, hogy ez év végéig teljesíti a feladatát.

A nagyjából 20 milliós pályázat arról tanúskodik, hogy a 470 millió forintos beruházás költségvetését kimerítette a kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver, így végül még egyszer el kell majd költeni a pusztán a portálra eredetileg is szánt 20 milliós nagyságrendet – olvasható az Atv.hun.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »