Mire kell odafigyelni a szőlőültetvényekben

Az utóbbi napokban több jelzést is kaptam a termelőktől, hogy a szőlőültetvényekben felütötte fejét a lisztharmat. Ez a betegség már egyes érzékeny fajtákon is megjelent (pl. Zalagyöngye, de másokon is észlelhetővé vált). Azt szeretném ajánlani, hogy a gazdák mihamarabb végezzék el a védekezést a járvány megelőzésének érdekében.

A lisztharmat a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, ami tömeges terméskiesést tud okozni, mivel a növény teljes felületét képes teljes egészében beborítani. Célszerű a védekezést azonnal elvégezni a következő gombaölőszerekkel: Topáz + Thiovit Jet.

Kombinálva a vegyszereket, meg tudjuk előzni a rezisztencia kialakulását. Koncentrációk: a Topáz esetében 5 ml 10 liter vízhez + 20 g Thiovit Jet vagy más kéntartalmú gombaölőszer. A védekezésben használhatunk egy másik ismert gombaölőszert, a Strobit is.

Hamarosan várhatjuk a fakórothadás (hókarothadás) megjelenését. A betegség villámszerű terjedésének köszönhetően képes megsemmisíteni a termést. Az első jelek megjelenése után (a szemeken halvány, mély, a leveleken pedig csillagszerű foltok jelennek meg) el kell végezni a védekezést a következő gombaölőszerekkel: Cabrio-Top, Shavit, Strobi (az érzékeny fajtákat kell alapul venni). A permetezés során ügyeljünk arra, hogy a fürtöket is megfelelőképpen vonja be a vegyszer. A permetezést 10 nap után megismételjük.

Hírdetés

A gombaölőszerekhez célszerű termésnövelő- és stresszoldó bioszereket adagolni (Amino-Max/Amalgelol), amelyek növelik a növény ellenállóképességét.

Szeretném még egyszer felhívni a termelők figyelmét, hogy az összes védekezési teendőt kizárólag kora reggel és/vagy késő este kell elvégezni.  

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András szaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »