Mire figyeljünk oda kánikulában? – háziorvost kérdeztünk

Mire figyeljünk oda kánikulában? – háziorvost kérdeztünk

Hőhullám hőhullám hátán. A rekkenő hőség igencsak próbára teszi tűrőképességünket. Jellemző a kialvatlanság, a levertség, csökken a teljesítőképesség. Persze vannak tipikusan nyári betegségek, ha úgy tetszik, nyári veszélyek is. Ezekről beszélgettünk dr. Csidey Fodor Ágnes háziorvossal.

„Nyáron jellemzően kevesebb a beteg, ugyanakkor bizonyos felső légúti betegségek, mint az angina, sokkal gyakrabban jelentkeznek. Ebben ludas a klíma, a hideg italok fogyasztása. De most mintha a betegek is „szabadságra mentek volna”, lehet, éppen nyaralnak, de a szokásosnál kevesebben keresnek fel egészségi panaszaikkal. A héten két covidos betegem is volt, vagyis ez a betegség is jelen van, csak már nem tulajdonítunk neki akkora jelentőséget – summázza a doktornő.

A tipikus nyári betegségek között említi a fejfájást, a hasmenést, a hányást,  a torokbetegségeket és az atipikus tüdőgyulladásokat, valamint a klamídiás fertőzéseket.

Ezek jó részét fürdőzés közben „szedjük fel”, sokszor nem lehet tudni, mi is van a vízben. Akinek gyenge az immunrendszere vagy hajlama van az ilyen fertőzésekre, az megjárhatja. Várandósoknak egyáltalán nem ajánlanám a fürdőzést, mert ilyenkor sokkal könnyebb felfázni, nagyobb a fertőzésveszély is.

Kisgyermeket egyéves korig nem szabad napra vinni, strandoltatni! Szerencsére ma már kaphatók olyan overálok, amelyek jól megvédik a gyerkőcöket a napsugaraktól. Érzékeny bőrüket naponta többször is át kell kenni magas faktorszámú krémmel, ha a víz mellett vagyunk velük, vagy a szabadban tartózkodnak.

Hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezet, ahhoz a reggeli és kora esti órákban ajánlott a napozás, fényvédő nélkül. Napközben csakis bekenve lehetünk a szabadban”

– sorolja a veszélyeket.

Ha mégis megtörténik a baj és leégünk, annak kezelésére ma már vannak patikában kapható készítmények, de a gyógynövényekből készült főzetek is segíthetnek.

Hírdetés

Ki és hogyan bírja elviselni a hosszas hőterhelést? Csidey doktornő szerint ez is individuális, mint a fájdalomtűrés. Van, aki sokkal többet kibír, mint a másik. A gyerekek és idősek viszont fokozott figyelmet érdemelnek.

A kiszáradás, ájulás éppen őrájuk jellemző. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egész nap kínáljuk nekik a vizet, esetleg más folyadékot. Kitűnő alternatíva a dinnye, a leves gyümölcsök is. Nagy melegben az sem ritkaság, hogy életerős fiatalok lesznek rosszul, mert megfeledkeztek a folyadékpótlásról. Kánikulában nemcsak izzadunk, de a szervezet is felforrósodik, ezért állandóan hűteni kell.

A napi többszöri langyos zuhany is jótékony hatású lehet, de a tusfürdők és szappanok használatát ne vigyük túlzásba, mert kiszárítják a bőrt. Nem rossz megoldás a nedves törölköző sem, a nyak körül. A délutáni szieszta, aki megengedheti magának, a hűvös szobában szintén áldásos hatású.”

Ha idegen országba utazunk, akár repülővel, még nagyobb elővigyázatosságra van szükség. Az étel- és italfogyasztásra különösen oda kell figyelni, de az alkohol is rossz útitárs, mert kiszárítja a szervezetet. A háziorvos csecsemővel, kisgyermekkel nem ajánlja az utazást egzotikus országokba, mert ott egy váratlan fertőzés vagy hasmenés akár életveszélyes állapotot idézhet elő.

Ami a táplálkozást illeti, ilyenkor a könnyű ételeket válasszuk – salátákat, gyümölcsöket. A mértékletesség is fontos. Valahogy a szervezetünk nem is nagyon kívánja az ételt, mert az emésztés energiaigényes feladat, és neki kánikulában a hűtésre kell koncentrálnia. Az alkoholfogyasztást tűző napon kerülni kell. Este egy-egy pohárka bor vagy fröccs még beleférhet, de napközben a szabadban való italozás veszélyes”

– tanácsolja.

Egyre több otthonban van már klíma, amivel viszont csínján kell bánni. Nagyon sok ember nem bírja, sőt megbetegszik tőle. Ki kell tapasztalni, hogyan lehet úgy használni, hogy az senkinek a családból nem okozzon egészségi panaszokat, torokgyulladást, fejfájást és hasonlókat. Például akkor kell bekapcsolni, mikor a családtagok a teraszon vagy a kertben vannak.

Szóba kerülnek a tipikusan nyárra jellemző rovarcsípések is.

A méhcsípés akár életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot is kiválthat. Ez bármely életkorban jelentkezhet. Tehát aki addig egy duzzanattal és kis fájdalommal megúszta, egy újabb méhcsípésnél akár már életveszélybe is kerülhet.

Ha a csípést követően nem kap levegőt, fulladás jelentkezik, vagy az érintett testfelület nagyon feldagad, akkor azonnal orvost kell hívni. A rovarcsípésekre a patikákban kaphatók antihisztamin tartalmú készítmények, melyek megnyugtatják a bőrt” – teszi hozzá végezetül Csidey doktornő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »